Retete pentru masa de Craciun: Oua umplute, salata de boeuf, rulada de porc

Ce ar mai fi Craciunul fara familia adunata in jurul unei mese bogate, fara mirosul de scortisoara imbinat cu cel de portocale, fara mirosul de aluat proaspat scos din cuptor, fara agitatia de dinainte de Ajun?

Pentru a va reaminti o parte din ce insemna Craciunul pe vremuri, va prezentam mai multe retete care le-au consacrat pe mamele sau bunicile noastre. Pentru cei care opteaza pentru o masa de Craciun traditional va prezentam urmatorul meniu.

Oua umplute

Oua umplute: 10 oua, 5 kg branza sarata, patrunjel, 400 ml ulei, 100 g unt, zeama de la o lamaie.

Mod de preparare: 8 oua se fierb, apoi se curata de coaja si se taie in doua pe lungime, apoi galbenusurile, branza, untul si patrunjelul se amesteca bine. Cu aceasta compozitie se umplu albusurile de ou, se pun pe un platou cu umplutura in jos. Din cele doua oua ramase se face maioneza cu 400 ml ulei si zeama de lamaie; se toarna maioneza peste oua si se decoreaza dupa placere!

Salata de boeuf

Salata boeuf: 4-5 cartofi fierti in coaja, 400 g carne vita, 4-5 morcovi intregi, un borcan de 800 g gogosari in otet, un borcan 800 g castraveti in otet

Maioneza: 2 galbenusuri fierte, un galbenus crud, o lingura cu mustar clasic, sare, piper, 3/4 litru de ulei, zeama de la jumatate de lamaie.

Mod de preparare: Salata iese mai gustoasa daca facem maioneza in casa. Se amesteca ingredientele cu mixerul si punem ulei putin cate putin, amestecand in aceeasi directie. Vom folosi cam 3/4 dintr-un litru de ulei. Cand mai avem de adaugat putin ulei, ne oprim si turnam zeama de la o jumatate de lamaie, putin cate putin, amestecand continuu. Turnam si restul de ulei si apoi punem maioneza la rece.

Sa pregatim si legumele pentru salata. Fierbem in coaja 4-5 cartofi. Carnea de vita o fierbem separat, cam 300-400g, iar cand e aproape gata adaugam la fiert 4-5 morcovi intregi, curatati inainte de coaja si jumatate de telina. Cand legumele si carnea au fiert, le scoatem din oala si le lasam la racit. Intre timp vom taia cubulete mici castraveti si gogosari in otet, cate un borcan de 800g din fiecare, de preferat din camara proprie. Ii punem intr-un tifon curat si scurgem bine de tot de zeama.

Urmeaza acum legumele. Cartofii ii decojim si ii taiem cubulete mici, morcovii, telina si carnea urmeaza la rand. Intr-un castron mare amestecam toate legumele taiate cu maioneza, fiecare pune dupa gust, apoi asezam salata pe un platou si o decoram frumos.

Sursa foto: yafa.unblog.fr

Citeste mai multe retete pentru masa de Craciun pe site-ul Pro TV