Revizuirea Constitutiei, cu participarea Comisiei de la Venetia

Guvernul va solicita asistenta tehnica din partea Comisiei de la Venetia in procesul de revizuire a Constitutiei, a anuntat premierul Victor Ponta, la finalul discutiei cu secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. 

Premierul Victor Ponta a precizat ca va trimite o solicitare oficiala in acest sens si ca va ruga si conducerea Parlamentului sa efectueze o astfel de cerere.Premierul a aratat ca doreste ca revizuirea Constitutiei sa reprezinte un proces deschis nu numai societatii civile, ci si partenerilor externi ai Romaniei.

“Mi-am exprimat dorinta si cererea oficiala pentru a avea asistenta Comsiei de la Venetia in procesul de modificare a Constitutiei Romaniei. Imi doresc foarte mult ca acest proces sa fie un proces deschis nu doar pentru societatea romaneasca, ci si pentru toti partenerii nostri europeni, iar expertiza si prestigiul Comisiei de la Venetia ne va ajuta sa avem acele modificari care corespund standardelor europene. Voi face o solicitare oficiala, la fel voi ruga conducerea Parlamentului sa faca aceasta solicitare oficiala, si asistenta Comisiei de la Venetia va fi esentiala pentru procesul de modificare a Constitutiei”, a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

Ce recomandau expertii ComisieiComisia de la Venetia a facut o serie de recomandari Romaniei, in urma unei analize declansate dupa ce a primit mai multe sesizari legate de procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.Comisia de la Venetia a facut public acest raport, la jumatatea lunii decembrie a anului trecut, si pe baza deciziilor luate de Curtea Constitutionale, in legatura cu referendumul pentru suspendarea presedintelui.

Au fost avute in vedere si doua OUG prin care se modifica legea CCR dar si organizarea referendumului. Comisia recomanda Romaniei modificarea Constitutiei, pentru o mai buna functionare a statului de drept in Romania.Recomandarile Comisiei se refera si la procedura ordonantelor de urgenta, sugestia fiind ca acestea sa fie mai putine, pentru a se evita abuzul. Se recomanda accelerarea procedurilor legislative si folosirea cu precadere a ordonantelor simple.

O parte dintre modificarile sugerate de expertii comisiei se refera la procedura de suspendare a sefului statului – transformarea ei intr-una juridica, decisa de o instanta de judecata.Alte recomandari vizeaza procedura de numire a Avocatului Poporului, o departajare clara a competentelor premierului de cele ale presedintelui privind relatia cu Uniunea Europeana si participarea la evenimente externe.

Respectarea acestor recomandari are implicatii mai mult pe probleme de imagine si de evitarea a unei pozitii de outsider, avizul avand doar rol consultativ. Expertii Comisiei de la Venetia au fost in Romania, in prima jumatate a lunii septembrie, in care au discutat despre masura in care au fost respectate, la referendum, normele statului de drept si prerogativele Curtii Constitutionale.

Delegatia Comisiei de la Venetia a fost interesata de detalierea unor aspecte privind perceptia nevoii de modificare a Constitutiei si a legislatiei subsecvente in raport de evolutia realitatilor juridice din Romania.

Presedintele Comisiei de la Venetia a publicat un mesaj, in 7 august, pe tema situatiei din Romania, in care considera socant faptul ca, pentru a doua oara intr-o scurta perioada de timp, Curtea Constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si UE se simte obligata sa apeleze la Comisia de la Venetia pentru protejarea independentei sale.

In 4 iulie, presedintele Comisiei de la Venetia isi exprimase sustinerea fata de Curtea Constitutionala si a cerut Romaniei sa respecte deplin Constitutia si standardele internationale legate de independenta sistemului judiciar si statul de drept.

„Am aflat cu profunda ingrijorare despre tentativele de exercitare de presiuni asupra Curtii Constitutionale din Romania si de a-i submina independenta. Curtea Constitutionala a cerut sustinerea Comisiei de la Venetia in acest aspect”, potrivit comunicatului de la acea data a presedintelui Comisiei, Gianni Buquicchio.Avertizari in raportul MCV.

Despre ingrijorarile Comisiei de la Venetia privind respectarea ordinii constitutionale s-a facut referire si in ultimul raport pe justitie al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

„Un alt motiv de preocupare a fost recurgerea la ordonante de urgenta, o preocupare impartasita de Comisia de la Venetia a Consiliului Europei. Utilizarea acestei competente la inceputul lunii iulie a jucat un rol important in ceea ce priveste preocuparile legate de eludarea normelor constitutionale. Guvernul Romaniei s-a angajat sa recurga la ordonante de urgenta strict in situatiile prevazute de Constitutie si numai in caz de urgenta. In ultimele luni au existat mai putine motive de preocupare cu privire la acest aspect, iar inceperea activitatii unui nou Parlament, cu o majoritate clara, ar trebui sa contribuie la consolidarea procedurilor legislative ordinare ca mod corect de legiferare”, se arata in raportul MCV de la inceputul anului.