Rezultate alegeri Moldova, 19 iunie: Dorin Chirtoaca a castigat alegerile pentru primaria Chisinau



Liberalul Dorin Chirtoaca a castigat alegerile pentru primaria Chisinau cu 50,6 la suta din voturi, a anuntat Consiliul Electoral de Circumscriptie, dupa procesarea tuturor voturilor. Contracandidatul lui comunist, Igor Dodon, a obtinut 49,4 la suta.

Dupa numararea tuturor buletinelor de vot, Dodon – care a dominat cursa electorala pe parcursul anuntarii rezultatelor partiale – a ramas cu 49,4% din sufragii, liberalul Chirtoaca revendicand 50,6% din voturi, conform Mediafax.

Prezenta la vot a fost de 59,6%, cu 3% mai mult decat la scrutinul din 5 iunie.

In turul II al alegerilor locale generale din municipiul Chisinau prezenta la vot a fost de 59,6%, cu 3% mai mult decat la scrutinul din 5 iunie, anunta Publika.md. in sectorul Botanica – 59,2%; Buiucani – 60,7%; Ciocana – 57,5%; Centru – 58,3%; Rascani – 59,7% si in suburbii prezenta la vot a fost de 60,7%.

Pe parcursul celor 14 ore in care alegatorii au putut vota, procesul electoral s-a desfasurat fara incidente majore, iar electoratul a parut mai mobilizat la Chisinau, unde batalia dintre comunistul Igor Dodon si liberalul Dorin Chirtoaca este acerba si are o miza nationala.

Scrutinul in localitatea Condratesti a fost anulat si se va repeta, din cauza tiparirii gresite a buletinelor de vot. Motivul: candidatul Ion Bodrug reprezenta trei partide pe buletinele de vot. Nu a fost o greseala, ci au existat trei candidati cu acelsi nume, potrivit Publika.md. Totusi, legea spune ca trebuie ca pe buletinele de vot sa se poata distinge intre candidati, chiar daca acestia poarta acelasi nume.

Imediat dupa ce Comisia Electorala Centrala a anuntat rezultatele pentru buletinele procesate, candidatul liberal la functia de primar al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a iesit cu declaratii in fata presei. Acesta le-a multumit alegatorilor sai, dar si celor care l-au votat pe contracandidatul sau, Igor Dodon. quot;Voi fi primarul tuturor, indiferent de optiunea politica. S-a demonstart inca o data ca fiecare vot conteaza. Exista puterea fiecaruia dintre noi. Ma bucur ca locuitorii municipului Chisinau au raspuns apelului nostru de mobilizare la alegeri quot;, a mentionat Chirtoaca.

Liberalul a tinut sa le multumeasca si colegilor din PLDM si PD, in special lui Vlad Filat si Marian Lupu. quot;Din acest moment Alianta pentru Integrarea Europeana este mult mai puternica. Obiectivele noastre devin mult mai reale. E timpul sa fim impreuna pentru a duce schimbarea pana la capat. Trebuie sa continuam proiectele incepute, dar si sa cream altele noi quot;, a spus primarul pentru Publika.md.

Chirtoaca a avut si un indemn pentru contracandidatul sau. quot;I-asi recomanda lui Dodon sa nu se isterizeze, sa se calmeze si sa se apuce de lucru. Speram ca PCRM si candidatul acesui partid vor tine cont de vointa locuitorilor muncipiului Chisinau si incepand cu ziua de azi sa intram in normalitate, fara circ, fara show-uri si fara manipularea opiniei publice. quot;, a enuntat liberalul.

Dorin Chirtoaca a recunoscut ca a fost o lupta grea, insa rezultatele nu l-au uimit. quot;Aveam aceste date de la ora 1.00, insa am asteptat ca Comisia Electorala Centrala sa anunte rezultatele finale preliminare quot;, a explicat candidatul.