Rezultate alegeri Moldova – Vezi cu cat a castigat Dorin Chirtoaca Primaria Chisinau


Liberalul a obtinut un nou mandat la Primaria Chisinau, depasindu-l pe comunistul Igor Dodon cu 4.442 voturi sau 1,2 puncte procentuale. Analistii politici cred ca victoria la limita se datoreaza efortului consolidat al Aliantei pentru Integrare Europeana.

Candidatul comun al AIE a invins in turul doi al alegerilor locale, devenind primar general al Chisinaului pentru urmatorii patru ani. Liberalul a obtinut 50,60% din voturi, in timp ce contracandidatul sau comunist a acumulat 49,40%. Igor Dodon si-a pastrat grosul simpatizantilor in oras, iar suburbiile l-au votat masiv pe Dorin Chirtoaca.

Anuntul a fost intampinat cu bucurie, in zori, la sediul PL. Colegii de partid l-au aplaudat pe Chirtoaca si i-au cantat „Multi ani traiasca! quot;, apoi au ciocnit cupe de sampanie. invingatorul a promis ca va fi primarul tuturor, indiferent de simpatiile politice. El a mul 355;umit alegatorilor care l-au votat, dar 351;i colegilor din AIE pentru sustinere. „E timpul sa fim impreuna pentru schimbarea pana la capat quot;, a facut liberalul un calambur intre sloganele celor trei partide din coalitie. Noul-vechi edil spera ca, in urma renumararii voturilor, in Consiliul Municipal Chi 351;inau va fi creata o majoritate democrata.

Proaspat reales, liberalul Chirtoaca s-a intors triumfator la Primarie, fiind intampinat cu flori si aplauze de sefii de subdiviziuni. „Primaria este pentru mine a doua casa si sunt bucuros ca am revenit quot;, a marturisit el.

Reactia comunistilor s-a lasat asteptata. Abia luni dupa amiaza Igor Dodon a sustinut un briefing de doua minute, lasand sa se inteleaga ca ar putea contesta rezultatul scrutinului. „in aceasta lupta electorala, noi nu suntem invingatori si nici cei care au pierdut. Noi nu recunoastem infrangerea in turul doi, mai ales ca diferenta este doar de un procent si au avut loc multiple cazuri de fraudare si falsificare. Promit ca vom utiliza toate caile legale pentru apara voturile noastre quot;, a declarat comunistul. El s-a plans ca oponentii sai au folosit in campanie „cele mai urate metode quot; si s-a laudat ca „in premiera, un candidat PCRM a obtinut la Chisinau un vot de incredere atat de mare quot;.

Citeste mai mult pe site-ul Adevarul