Rezultate alegeri SUA 2012: Obama, noul presedinte al Americii!

America isi alege presedintele! Dupa cea mai scumpa campanie electorala din istoria alegerilor din Statele Unite, a sosit ziua cea mai lunga pentru Barack Obama si Mitt Romney. Obama este marele favorit, desi a mai pierdut din capitalul electoral. 200 de milioane de americani dintr-o tara cu sase fusuri orare decid astazi daca Barack Obama merita un nou mandat la Casa Alba.UPDATEOra 12.00: Estimarile CNN, FoxNews si NBC arata ca presedintele in functie, democratul Barack Obama a castigat un nou mandat de 4 ani la Casa Alba. CNN estimeaza ca Obama a reusit sa adune peste 270 de voturi din cele 538 posibile inainte de terminarea numaratorilor si estimarilor din toate statele americane. Fox News estimeaza ca Obama a adunat 275 de voturi in Colegiul Electoral, fara sa mai ia in considerare numaratoarea din cateva state, inclusiv Florida.Ora 09.00: Se cunosc primele rezultate care anunta cine este castigatorul alegerilor prezidentiale din SUA. Barack Obama este cel care a castigat un nou mandat la Casa Alba, invingandu-l pe republicanul Mitt Romney, la capatul a 18 luni de campanie electorala obositoare si cea mai scumpa din istoria SUA.Dupa ce a aflat primele rezultate care il dau drept castigator, Obama a spus
„Va multumesc! Nu am fost niciodata mai increzator in aceste State Unite!”.
Victoria lui Obama s-a concretizat cu cateva ore inainte de inchiderea tututor sectiilor de votare, democratii obtinand astfel tot ce si-au propus. In cadrul alegerilor legislative, democratii si-au pastrat controlul asupra Senatului, in timp ce republicanii au pastrat Camera Reprezentantilor.Presedintele Barack Obama le-a multumit tuturor alegatorilor americani pentru ca au participat la aceste alegeri, le-a multumit si celor care au votat pentru prima oara, celor care au stat foarte mult timp la coada, inclusiv alegatorilor care au tinut o pancarta cu Romney. Voi, poporul american, ati demonstrat ca, desi drumul a fost lung si greu, pentru SUA ce e mai bun abia acum urmeaza. Vreau sa multumesc fiecarui american care a participat la aceste alegeri, celor care au votat pentru prima oara, celor care au stat foarte mult timp la coada – apropo, va trebui sa rezolvam problema asta – , fie ca ati tinut o pancarta cu Obama sau una cu Romney, vocea voastra a contat. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Romney si l-am felicitat pentru campania lui. A fost o campanie dura, dar numai pentru ca amandoi ne iubim profund tara”.Totodata, Obama i-a multumit si lui Joe Biden, despre care a spus ca
este cel mai bun vicepresedinte pe care si l-ar putea dori cineva.”Vreau sa ii multumesc prietenului meu si partenerului din ultimii patru ani, cel mai bun vicepresedinte pe care si l-ar putea dori cineva, Joe Biden. si nu as fi barbatul care sunt astazi fara femeia care, acum 20 de ani, a acceptat sa imi fie sotie. Michelle – vreau sa spun asta public – , nu te-am iubit niciodata mai mult si nu m-am simtit nicicand mai mandru vazand cum tara se indragosteste de tine, in calitate de prima doamna”.„Va multumesc pentru ca ati crezut in mine pana la capat, dincolo de toate suisirile si coborasurile. M-ati ridicat de-a lungul acestui drum si va sunt recunoscator. Democratia intr-o natiune de 300 de milioane de oameni poate fi galagioasa. Dar, in ciuda tuturor diferentelor dintre noi, cei mai multi avem acelasi nucleu de visuri pentru tara noastra.”„Economia noastra isi revine, un deceniu de razboi e incheiat, iar aceasta campanie lunga s-a terminat. Ma intorc la Casa Alba mai hotarat si inspirat ca niciodata. in aceasta seara, ati votat pentru actiune, nu politica de zi cu zi. in urmatoarele luni, sunt hotarat sa lucrez cu ambele partide, pentru a rezolva problemele care ne asteapta. Aceasta nu inseamna ca treaba voastra s-a incheiat. in democratia noastra, rolul cetateanului nu se incheie dupa vot”.„Va multumesc! Nu am fost niciodata mai increzator in aceste State Unite!”.Ora 12.20: Lupta stransa pentru Casa Alba! Este devreme pentru a face estimari, se asteapta cu sufletul la gura rezultatele din Virginia, de unde vor veni primele date peste aproximativ 2 ore. Daca Obama castiga in Viriginia, ar putea fi un semnal important cu privire la castigatorul acestui scrutin electoral.Votul online in New Jersey va fi prelungit pana vineri. Rezultatele din Ohio vor indica cine va fi castigatorul alegerilor prezidentiale din SUA.Primele rezultate (ora 00.15 ora Romaniei) il dau drept castigator pe Barack Obama cu 28 de electori, in timp ce Mitt Romney ar avea 14 electori.Alternativa la actualul presedinte in exercitiu o reprezinta republicanul Mitt Romney, un om de afaceri mormon cu o avere uriasa, acre promite sa puna pe picioare economia Statelor Unite.
Primele birouri de vot s-au deschis in noua state americane, marti dimineata, la ora 06.00 (13.00 ora Romaniei) in vederea alegerilor prezidentiale.
Ultimul sondaj citat de ABC News arata ca Obama si Romney merg umar la umar in preferintele electoratului american. Si totusi, intr-una dintre cele mai tehnologizate tari din lume, presedintele nu este ales in mod direct, asa cum se intampla de exemplu in Romania. Obama a votat electronic. De precizat ca a prezenta sondajele electorale in timpul votului este un procedeu legal, ceea nu se intampla si in Romania. Obama si Romney si-au incheiat campania electorala pentru castigarea Biroului Oval de la Casa Alba prin doua discursuri: Dupa tot ce am traversat, dupa toate lucrurile pentru care am luptat, nu putem abandona schimbarea acum , a afirmat Obama. Romney, de asemenea, a facut campanie pana in ultimul minut, deplasandu-se in Ohio si in Pennsylvania si acuzandu-l pe presedintele in exercitiu ca a esuat .Prezenta la vot la alegerea presedintelui SUAPotrivit unei analize realizate de BBC, entuziasmul la urnele de vot este mult mai mic fata de alegerile de acum 4 ani. Mai mult, se asteapta ca numarul total de votanti sa fie sub cel de la alegerile din 2008.De precizat ca Barack Obama s-a declarat convins ca va avea o seara buna marti, cand vor fi anuntate rezultatele scrutinului prezidential, felicitandu-l pe adversarul sau republican Mitt Romney pentru campania electorala dinamica , transmite AFP.Barack Obama, care petrece ziua de marti la Chicago, s-a deplasat dimineata la unul din sediile de campanie pentru a le multumi voluntarilor. Vreau sa ii adresez guvernatorului Romney felicitarile mele pentru campania dinamica , a spus Obama. Suntem convinsi ca noi vom acumula voturile necesare pentru a castiga , a spus presedintele democrat.