Ritualuri de initiere dureroase practicate de diferite triburi din lume



Ceea ce pentru o cultura este o activitate tabu, pentru alta este traditie sfanta. Multe populatii umane de pe Terra mentin inca o serie de ritualuri agonizante in care neofitii trebuie sa-si dovedeasca dexteritatea, curajul si maturitatea cu pretul unor dureri extreme.

Multe astfel de ritualuri sunt pur si simpul inimaginabile pentru omul modern. Inca o ocazie prin care ni se demonstreaza cat de variata si diversa este omenirea prin culturile si populatiile sale.

Scarificarea triburilor Sepik, PAPUA NOUA GUINEE

Triburile care traiesc de milenii in bazinul fluviului Sepik din Papua Noua Guine au drept rit de initiere crestarea adanca a pielii tuturor baietilor in momentul in care acestia ajung la pubertate. Doar dupa aceasta dureroasa si sangeroasa ceremonie, baietii sunt recunoscuti si tratati drept barbati adevarati de catre membrii intregii comunitati. Niciun baiat nu se poate eschiva de la ritual, deoarece daca incerca macar acest lucru, nu doar ca are de suferit oprobiul public pana la sfarsitul zilelor sale, dar nicio fata nu il va primi drept sot. (…)

Aruncarea in gol in stil Naghol, PACIFIC

In Insula Pentecost din Pacificul de Sud, bastinasii construiesc un turn inalt de 20-30 metri, format din trunchiuri de copaci tineri legate intre ele. Pamantul de la baza turnului este sapat, afanat si udat periodic pentru a alcatui, in final, un loc de aterizat cat mai moale pentru tinerii initiati. Aici are loc un ritual aparte, care poate fi usor considerat stramosul sariturilor de tip Bungee Jumping, atat de populare printre tinerii dependenti de adrenalina din Occident.

Comparativ cu salturile Bungee care au ajuns o afacere, ritualul din Pacificul de Sud nu si-a pierdut din sacralitate nici macar in Mileniul Trei. Bastinasii sunt convinsi ca efectuarea anuala a ritualului face ca recoltele sa fie imbelsugate, iar necazurile sa dispara din viata comunitatii. De asemenea, are un rol deosebit de important in fortificarea spirituala a participantilor, duce la cresterea increderii reciproce, strange relatiile de prietenie si creste curajul individual. (…)

Ceremonia Okipa, AMERICA DE NORD

Acestea au fost cele mai importante ceremonii ale amerindienilor Mandani din America de Nord. Erau intr-atat de venerate incat aveau loc inainte de deschiderea Dansului Bizonului, ocazie sacra de evidentiere pentru orice razboinic Mandan. Ritualul Okipa consta intr-o multime de torturi si chinuri prin intermediul carora razboinicii dovedeau curajul, rezistenta si dorinta de a obtine binecuvantarea si sprijinul spiritelor protectoare. Ceremonia okipa incepea cu o perioada de 4 zile si 4 nopti in care tanarul care se dorea razboinic nu trebuia sa doarma, sa manace sau sa bea, fiind pazit cu strasnicie de mai multe randuri de initiati.

Intr-o prima faza a ritualului, razboinicii erau asezati legati in interiorul unei colibe. Acolo trebuiau sa zambeasca necontenit pe tot parcusrul ritualului, indiferent de intensitatea durerilor suferite. Din acest moment, pielea de pe piept si umeri le era taiata sub forma unor fante in care erau introduse carlige mari, metalice. Apoi, tinerii erau ridicati in aer si legati de acoperis, fiind suspendati doar de carligele din carne. (…)

Infibularea romana, ROMA ANTICA

Cand vine vorba despre ritualurile si obiceiurile legate de penisul uman, locuitorii Cetatii Eterne aveau, in perioada Antichitatii, propria metoda de initiere care privea direct organului genital masculin. Infibularea este un proces foarte dureros prin intermediul caruia pielea preputului este cusuta strans in jurul glandului. Folosindu-se de clame metalice si sfoara rezistenta, preputul era cusut strans de corpul penian propriu-zis, decalotarea glandului fiind imposibila in aceste conditii.

Citeste mai mult despre cele mai dureroase ritualuri de initiere din lume pe descopera.ro