Romania ar putea amana aderarea la zona euro cu 1-2 ani


Guvernul roman ia in calcul amanarea aderarii la zona euro pana peste termenul de 1 ianuarie 2015, anuntat nbsp;oficial de autoritati.

Amanarea termenului de aderare la zona euro s-ar face pe motiv ca in acest interval politicile monetare si fiscale trebuie consolidate, astfel incat cursul de schimb sa fie unul de echilibru la momentul aderarii, potrivit Mediafax.

Amanarea va fi de cel mult doi ani peste termenul anuntat, iar in aceasta perioada cursul leu-euro va trebui sa se echilibreze. nbsp;Unul dintre criteriile de aderare este ca timp de doi ani, cursul leu-euro sa nu aiba fluctuatii mai mari de 15%. nbsp;


Masura nu este tocmai o veste rea, in conditiile in care nbsp;tarile care au trecut pana acum la moneda europeana au inregistrat si scumpiri. Mai mult, criza a facut ca tot mai multe state sa revina la moneda nationala.
In tot acest timp, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a precizat ca banca centrala isi mentine tinta de aderare la zona euro pentru 2015. Totodata, oficialul bancii a subliniat ca BNR a fost singura care a luat in serios adoptarea euro.

quot;Noi am mentinut tinta si ea ramane 2015. Pacatul este ca numai BNR a luat in serios problema aderarii la zona euro. Noi aici avem un comitet de aderare la euro. Am reusit prin tratative sa atragem si Ministerul Finantelor la acest comitet quot;, a precizat Vasilescu.