Romania poate primi transele 2 si 3 de la FMI pe 17 februarie

Presedintele Romaniei Traian Basescu a anuntat joi, dupa ce l-a desemnat pe Emil Boc pentru functia de premier, ca a stabilit aseara impreuna cu FMI un program in care Romania trebuie sa se incadreze fara nicio abatere, pentru a primi transele 2 si 3 de imprumut.

Basescu a anuntat ca va trimite o scrisoare tuturor partidelor parlamentare pentru a le ruga sa faca tot ce le sta in putinta pentru a ca Romania sa se incadreze in programul stabilit cu reprezentantii FMI.

Potrivit preseedintelui, programul cuprinde Guvern in functiune pe 23 decembrie si buget adoptat pe 16 ianuarie.

quot;Acest guvern trebuie sa depuna bugetul la Parlament pana la sfarsitul anului si incepand cu data de 4 su 5 ianuarie, Parlamentul trebuie sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe 16 ianuarie trebuie sa avem bugetul aprobat. Numai asa putem solicita prezenta echipei UE, a FMI si a BM pentru evaluare quot;, a precizat Basescu.

Seful statului a mai aratat ca quot;in estimarile convenite, echipa de evaluare poate sa termine evaluarea in intervalul 20-27 ianuarie 2010, astfel incat documentul pentru boardul FMI sa fie pregatit de echipa de evaluare in intervalul 27 ianuarie-1 februarie, fiind obligatoriu ca documentul sa fie circulat la toti membrii boardului cu cel putin doua saptamani inainte de sedinta boardului FMI quot;, a precizat Traian Basescu.

Totodata, seful statului a mai spus ca, potrivit estimarilor, documentul echipei de evaluare poate fi aprobat in sedinta FMI din 12-15 februarie, iar pe 17 februarie sa primim simultan cele doua transe, in valoare totala de 2,3 miliarde de euro.

quot;Daca Romania isi va indeplini obligatiile legate de buget, pe 17 februarie putem primi simultan transa a 3-a si a 4-a (1,5 miliarde euro si 830 mil euro – total 2,3 miliarde euro) care se vor imparti in doua, jumatate la BNR, jumatate la Ministerul Finantelor pentru sustinerea deficitului bugetar quot;, a precizat presedintele.

quot;Este un program extrem de dificil care implica si vointa Parlamentului. Eu nu pot impune ce program sa faca, dar fac public faptul ca avem sanse sa redresam finantarea pentru Romania daca toti facem un efort necesar quot;, a precizat Basescu.

Seful statului a adaugat ca in alte conditii ar fi prelungit perioada de tatonari si discutii cu partidele, insa nu a facut acest lucru deoarece Romania are nevoie urgent de un Guvern.

quot;In alte conditii as fi prelungit perioada de tatonari si discutii pentru gasirea unei formule mai ample. Nevoile de finantare nu ne permit niciun fel de intarziere, ca atare am discutat azi cu Emil Boc, l-am informat ca este solutia pentru formarea unui nou cabinet si am discutat acest program, care a fost convenit in cursul zilei de ieri (n. r. miercuri) si definitivat aseara cu FMI. Sper ca Parlamentul sa dea un raspuns pozitiv acestor urgente pe care le avem quot;, a incheiat presedintele.