SARMALE. Retete de Craciun. Cele mai bune retete pentru sarmale

Miroase deja a sarmale peste tot, semn ca gospodinele s-au apucat de gatit, sa nu le prinda nasterea Domnului cu sortul in brau. Au tocat carnea din zori, au pus condimentele si au infasat in foi de varza sau de vita rulourile delicate, care nu lipsesc din farfurie, de sarbatori. Dincolo de ingredientele de baza, fiecare regiune a tarii are secretele ei, transmise din generatie in generatie. Noi am aflat cateva dintre ele.Orice am spune, patria sarmalelor ramane Ardealul, desi, istoric vorbind, ele sunt importate din Orient. De altfel, in turca, se spune la fel: sarma, doar ca umplutura este facuta din carne de vita si de oaie. Si totusi, in Ardeal, gustul delicios al carnii de porc i-a dat o alta definitie.Aici, sarmalele cu pasat in varza acra si cozonacul cu nuca sunt stapanii meselor de Craciun. Doamna Livia, din Cluj, foloseste o reteta veche.SECRETE: PASAT, HRIBI, VARZA ACRA, PAPRIKA, SLANINA AFUMATA, BULION DE CASA, O CRENGUTA DE CIMBRU Cozonacii din Ardeal sunt neaparat cu nuca din belsug. Un secret: nici o gospodina nu pune albus de ou in compozitie pentru ca se va intari. In schimb, framanta aluatul pana transpira.In Tinutul Padurenilor, din Hunedoara, femeile pregatesc pere de curechi, un fel de sarmalute in care pun carne macra de porc, o crenguta de cimbru, slanina afumata in loc de grasime si bulion facut in casa. Apoi, sarmalele sunt fierte in oala de pamant direct pe soba inchisa. In mijlocul Ardealului, la Marginimea Sibiului, Augustin a aflat cateva secrete despre sarmale de la bunica lui. In primul rand, varza sa fie bine murata.In Moldova si Bucovina cele mai gustoase sarmale sunt cele fierte in oala de lut .SECRETE: OALA DE LUT, FIERBERE LA FOC MIC, BOIA DULCE, CARNE AMESTECATA DE VITA SI PORC, LEMN DE SALCAM In timp ce gospodina pregateste compozitia, barbatul casei are grija de foc. Si la cozonaci moldovencele se lauda ca tot ele sunt mai pricepute. Dincolo de ingredientele cunoscute mai trebuie ceva.Si totusi, Dobrogea este locul unde, din stepele Orientului, armatele de razboinici ne-au adus celebra reteta, dar fara porc, interzis de Allah.In Oltenia, tot succesul sarmalelor sta in aroma de cimbru care se ridica din oalele aburinde, dar si scurta odihna in cuptor de care au parte rulourile de carne si varza, dupa ce s-au fiert.SECRETE: CIMBRU, COMPOZITIA SE FIERBE IN PUTIN ZAIBAR, SUNCULITA CU BOIA, OREZ CU BOBUL MARE Dincolo insa de secretele fiecarei regiuni, un lucru ramane neschimbat. Nici o sarma nu este buna fara un pahar de vin rosu, de buturuga.