Salarii 2013. OUG privind inghetarea salariilor bugetarilor la nivelul din decembrie 2012

Executivul a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar in anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum si unele masuri fiscal-bugetare.

Conform ordonantei, in 2013 bugetarii nu vor avea parte de mariri salariale, deoarece salariile vor fi inchetate la nivelul stabilit in decembrie 2012. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a precizat ca pentru anul 2013, in salarizarea personalului bugetar, cuantumul brut al salariilor de baza se mentine la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012. Totodata, cuantumul compensatiei banesti, respectiv a alocatiei valorice pentru drepturile de hrana si valoarea financiara anuala a normelor de echipare, precum si a altor drepturi, se mentine la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012.

Guvernul a mai dispus ca se mentin la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012 urmatoarele drepturi: indemnizatiile prevazute de Decretul Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice, precum si a celor deportate, invalizilor, veteranilor, vaduvelor de razboi etc. Totodata, Executivul a mai dispus modificarea datei de intrare in vigoare a Legii numarul 197 din 2012 privind asigurarea calitatii in serviciile sociale de la 1 ianuarie 2013 la 1 iunie 2013, precum si a unor termene de elaborare de catre Ministerul Muncii a unor acte normative necesare aplicarii acestei legi. In situatia in care masurile mai sus mentionate nu ar fi fost prelungite pentru anul 2013, cheltuielile bugetului general consolidat s-ar majora cu aproximativ 44,3 miliarde lei, reprezentand 6,8% din PIB.

Aceste cheltuieli sunt nesustenabile din punct de vedere financiar.Proiect de lege privind ucenicia la locul de muncaGuvernul a mai adoptat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata. Proiectul de lege aprobat de guvern propune modificari legislative care vizeaza accelerarea eforturilor de promovare a primului contact al tinerilor cu viata profesionala si participarea acestora pe piata fortei de munca. Acest obiectiv a fost promovat si de Consiliul European din 30 ianuarie 2012. Proiectul de lege propune introducerea unor clauze specifice, ce trebuie inscrise in contractul de ucenicie, pe langa elementele obligatorii ale contractului individual de munca.

Aceste clauze se refera la: denumirea calificarii pe care urmeaza sa o dobandeasca ucenicul, denumirea furnizorului de formare sila obligatiile suplimentare ale angajatorului sau ale ucenicului.Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului toate drepturile rezultate din contract, sa-i asigure o pregatire practica si teoretica corespunzatoare calificarii in care ucenicul se formeaza profesional, care este finalizata cu un certificat de calificare profesionala a adultilor, conform legii, si sa suporte contravaloarea programului de formare profesionala a ucenicului. La randul sau, ucenicul trebuie sa isi respecte obligatiile contractuale si sa participe la sustinerea examenului de absolvire, in momentul terminarii stagiilor practice si teoretice.

Pentru a participa la un program de ucenicie la locul de munca, o persoana trebuie sa fi implinit varsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, sa nu detina o calificare pentru ocupatia pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca, sa indeplineasca conditiile cerute de lege pentru acces la formarea profesionala prin ucenicie la locul de munca si sa faca demersuri pentru gasirea unui loc de munca, fie prin mijloace proprii, fie prin inregistrarea la agentia pentru ocuparea fortei de munca.Finantarea formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca se poate face prin: resursele proprii ale angajatorilor, sponsorizari ale persoanelor fizice si/sau juridice sau fonduri structurale europene si bugetul asigurarilor de somaj.Controlul asupra modului in care se organizeaza ucenicia la locul de munca se realizeaza de catre inspectoratele de munca.