Salariile si pensiile nu se reduc de la 1 iunie, a anuntat Emil Boc

Premierul Emil Boc a adoptat, in sedinta de luni, forma finala a proiectelor de lege asupra carora isi va asuma raspunderea in Parlament. Cele doua legi au fost adoptate cu cinci amendamente, una dintre ele specificand ca taierile de salarii si pensii nu se aplica de la 1 iunie.

Astfel, premierul a anuntat ca au fost admise patru amendamente pentru primul proiect care vizeaza reducerile salariale si un amendament pe al doilea proiect de lege privind reducerea pensiilor, toate propuse de PDL, UDMR si grupul independentilor.

quot;Am adoptat forma finala a proiectelor de lege asupra carora Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament. Primul proiect de lege se intituleaza Lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. In cadrul acestui proiect de lege au fost depuse 51 de amendamente de catre parlamentari, au fost acceptate patru amendamente apartinand PDL, UDMR si grupului independentilor quot;, a declarat prim-ministrul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.

Potrivit unui comunicat de presa transmis la redactie, primul amendament precizeaza ca pensia sociala minima nu scade sub 350 lei. Al doilea amendament se refera la faptul ca in continutul legii existau doua formulari, pe de-o parte quot;de la data intrarii in vigoare a legii se plica reducerile de salarii si pensii quot; pe de alta parte quot;de la 1 iunie quot;. quot;Avand in vedere ca procedura asumarii raspunderii a fost declansata in luna mai, dar se va finaliza in iunie, am decis sa acceptam un amendament in care se precizeaza foarte clar pe tot parcursul legii ca vom gasi formula de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se reduce cuantumul salariilor si pensiilor quot;, a mai spus Boc.

Cel de-al treilea amendament admis precizeaza ca salariile angajatiilor cabinetelor parlamentare, platite din sumele forfetare ale parlamentarilor, se reduc cu 25%, iar al patrulea se refera la veniturile membrilor Academiei de Stiinte Medicale care intra si ele sub incidenta legii pentru reducerea cu 25% quot;pentru egalitate de tratament quot;, aceeasi masura aplicandu-se si membrilor Academiei Romane, membrilor Academiei Oamenilor de Stiinta nbsp; si membrilor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

In privinta Legii pentru stabilirea unor masuri in privinta pensiilor, Emil Boc a precizat ca vizeaza eliminarea privilegiilor si a pensiilor speciale, eliminarea pensiilor de lux si recalcularea pensiilor speciale. quot;Doar din recalcularea a 8.236 de pensii speciale, cu banii obtinuti se vor putea plati intr-o luna 60.000 de pensii medii din Romania, urmand ca dupa intrarea in vigoare a legii sa se demareze procedura de recalculare a tuturor pensiilor speciale. Nu poti sa diminuezi cu 15% pensiile obisnuite si sa mentii in continuare pensiile de lux quot;, a spus Emil Boc.

Singurul amendament admis la acest proiect de lege, a anuntat premierul, prevede ca pensiile de invaliditate vor fi verificate intr-un interval de un an si nu de trei, asa cum era initial in proiectul de lege. Potrivit proiectului de Lege, persoanele care au obtinut ilegal pensii de invaliditate vor raspunde in fata legii si vor fi obligate sa returneze integral sumele incasate. quot;Cei care au intrat pe usa din dos in acest sistem sa fie trimisi la munca quot;, a afirmat Boc.

Guvernul isi va asuma raspunderea pentru primul text de lege la ora 16.00, iar la ora 17.00 urmeaza sa-si angajeze raspunderea pentru al doilea text.