Salariul minim pe economie in 2013 va fi majorat, anunta Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a anuntat ca salariul minim pe economie va fi majorat in 2013, insa deocamdata nu se stie cifra exacta cu care va creste. Totodata, se va incerca si majorarea alocatiilor pentru copiii intre 2 si 18 ani.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a mai precizat ca procentul de majorare a salariului minim pe economie va fi stabilit dupa elaborarea bugetului pe anul 2013. Mariana Campeanu a confirmat ca sigur va avea loc o majorare. “Cred ca vom putea sa spunem cifra exacta cand vom construi bugetul pe 2013, dar sigur va creste”, spune Mariana Campeanu.

De precizat ca declaratia ministrului Muncii vine dupa solicitarea facuta de federatiile sindicale in privinta majorarii salariului minim. Cartel Alfa a propus suma de 850 de lei, in timp ce Blocul National Sindical solicita ca acesta sa fie majorat la 1.000 de lei. Mariana Campeanu a mai spus ca se va incerca si majorarea alocatiilor pentru copiii intre 2 si 18 ani, care este in prezent de 42 de lei.

Ce spune premierul despre cresterea salariilor si a pensiilor

Premierul Victor Ponta declara, recent, ca in 2013 salariul minim brut pe economie ar putea ajunge la 850 de lei, si sublinia ca pensiile vor fi indexate cu rata inflatiei. „Anul viitor cred ca este fezabil sa vorbim de o majorare a salariului minim pe economie la 850 de lei”, a declarat Ponta, precizand ca pana in 2016 angajamentul USL este ca salariul minim sa ajung si la 1.200 lei. „Este important ca aceasta masura sa fie facuta concomitent cu reducerea CAS la angajator cu 5%, intrucat altfel nu duci decat la piata neagra a muncii”, a precizat Ponta. Premierul a mai precizat ca indexarea pensiilor cu rata inflatiei se va aplica de la 1 ianuarie 2013.