Saptamana politica 14-20 iunie: Votul motiunii si o posibila remaniere de Guvern


Votul asupra motiunii de cenzura a opozitiei este evenimentul central al scenei politice in saptamana aceasta. Pentru cei care nu s-au hotarat nici acum cum sa voteze, intalnirile din week-end cu alegatorii au fost probabil hotaratoare.

Intalnirea de luni dintre presedintele Senatului si parlamentarii puterii va fi un alt moment important, desi termenul sugerat de presedinte de 12 iunie pentru dezbaterea si adoptarea motiunii, a trecut.

Pentru ziua de marti, nbsp; dezbaterea si votarea motiunii de cenzura este primul punct al ordinii de zi pe agenda sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului, potrivit site-ului oficial al Camerei. La finalul votului vom afla daca actuala echipa guvernamentala s-a bucurat sau nu de increderea parlamentarilor. Mai multe proteste sunt anuntate de sindicate in jurul Palatului Parlamentului pentru aceasta zi.

Motiunea de cenzura initiata de Alianta PSD+PC si sustinuta de PNL, intitulata quot;Opriti genocidul social! quot; a fost prezentata miercuri in plenul Parlamentului, urmand ca dezbaterea si votul final sa aiba loc marti. Decizia asupra datei dezbaterii a fost luata cu unanimitate de Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului.

Daca Guvernul supravietuieste motiunii de cenzura, data limita pana la care mai poate fi atacata la CCR Legea de taiere a salariilor si pensiilor este 23 iunie.

Intre timp mai multe voci din PDL au vorbit de necesitatea unei remanieri facuta imediat dupa trecerea motiunii. quot;Sunt absolut sigur ca gestionarea treburilor Romaniei de miercuri incolo trebuie facuta de o echipa serios improspatata quot;, a sustinut deputatul PDL Sever Voinescu, un apropiat al presedintelui Traian Basescu, dar a refuzat sa pronunte vreun nume de ministru.

Sebastian Vladescu, Mihai Seitan, Daniel Funeriu si Mihai Dumitru ar trebui sa plece din Guvern, a opinat deputatul PDL de Mures, Doru Opriscan. Si nu a fost singurul care s-a gandit la detinatorii acestor portofolii. Intrebat despre remaniere, premierul Emil Boc a spus ca aceasta se face, nu se discuta.

Totusi, presedintele Traian Basescu solicitase printr-o scrisoare devansarea datei dezbaterii si votatii motiunii. In sprijinul cererii sale Basescu a invocat o decizie a CCR din 10 ianuarie 2010. Scrisoarea Sefului statului a declansat un val de discutii contradictorii intre parlamentarii puterii si ai opozitiei si un sir de scrisori intre pedelista Anca Boagiu, vicepresedinte al Senatului, si pesedistul Mircea Geoana, presedintele Senatului . Acesta a declarat din start ca solicitarea presedintelui este o imixtiune in treburile Parlamentului si ca decizia a fost deja luata.

PDL a trimis o solicitare oficiala pentru convocarea Birourilor Permanente si chiar l-au asteptat pe Mircea Geoana la o discutie vineri dimineata sa le explice refuzul sau. In cele din urma, dupa indelungi insistente, seful Senatului nbsp; s-a indurat sa convoace BP al Senatului luni, la ora 13.00.

Intre timp, premierul a anuntat ca Legea prin care sunt taiate pensiile de lux a trecut prin asumarea raspunderii, nefiind depusa nicio motiune de cenzura. Totusi, PSD a atacat Legea la CCR.

Foto: Mondo News