Satul Viscri a atras 20 de mii de turisti intr-un an. Fabricat in tara mea, povestile unor comunitati care au reusit sa renasca

Istoria ne poate salva, daca ne pastram viu trecutul. La Viscri, in inima Ardealului, localnicii, care pana nu demult traiau de pe o zi pe alta, invata acum mestesuguri aproape uitate in satele romanesti.

Nu duc lipsa de clienti si nici de turisti. Intreaga zona a inflorit cu ajutorul unei fundatii, care a incercat sa imbine talentele si nevoile oamenilor intr-un model de afacere sociala extrem de reusit. Fabricat in tara mea.

Povestile comunitatilor care au reusit sa renasca

Lui Istvan i s-a dus vestea ca face lucru bun si acum ii vin comenzi din tot Ardealul, mai ales de la clientii care vor sa pastreze aspectul traditional al caselor. O alta minune de aici este cuptorul lui Lascu. Omul a umblat 10 ani printre straini cautand de lucru in constructii. Familia lui nu avea aproape niciodata ce pune pe masa. Intors acasa, el a facut un curs de caramidarie si ceramica traditionala. “Cand eram in alta tara parca aveam alte ganduri, parca eram mai fricos. La mine in tara nu imi e frica de nimeni. Lucrez cinstit. Vara, noi trebuie sa ardem cuptorul, sa-l facem plin de caramida, 10.000 de caramizi”, spune Gheorghe Lascu. Victor, tamplarul satului, foloseste exlusiv instrumente traditionale si metode vechi. Are comenzi multe, mai ales de cand, odata cu Printul Charles, strainii au inceput sa-si cumpere case in zona.

Un sat amenintat de somaj revine incet la viata

La Viscri vin anual 20.000 de vizitatori. E autentic si tocmai prin asta atrage turisti. Avem mester care a facut cursul de dulgherie. Sotia lui a facut cursul de operator de turism si fiica, cursul de limba engleza si este ghid pentru turistii care vin vara. “Avem locuri in care chiar mai mult din jumatate de sat e implicat in activiati de turism cultural intr-o forma sau alta”, spune Alina Scholtes expert proiect. Afacerea sociala din Viscri ii ajuta pe toti. Localnicii reusesc sa faca profit, iar comunitatea renaste. Ai si tu o idee de afacere care rezolva o problema sociala? Inscrie-te in competitie AICI, pana pe 4 martie. Toate informatiile necesare pentru a fi participanti la cea mai mare competitie pentru dezvoltarea de afaceri sociale din Romania, Fabricat in Tara lui Andrei, le gasiti pe www.taraluiandrei.ro.Vezi video pe site-ul Pro TV