Scut antiracheta american, amplasat la Deveselu in judetul Olt


Scutul antiracheta nbsp;va fi amplasat la baza aeriana de la Deveselu din judetul Olt, a anuntat presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa la Palatul Cotroceni.

Decizia de amplasare a scutului antiracheta a fost luata luni, in sedinta CSAT prezidata de seful statului Traian Basescu.

quot;Din februarie 2010 s-au desfasurat analize cu privire la locatia optima pentru acest sistem de aparare. Au fost analizate mai multe locatii. Sunt circa 120 de parametri care trebuie indepliniti de o astfel de locatie pentru ca sistemul sa fie in deplina siguranta. In cele din urma s-a optat si am aprobat ca locul de amplasare al sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu din jud Olt quot;, a precizat seful statului.

Basescu a mai aratat ca baza aeriana de la Deveselu va ramane sub comanda romaneasca, pentru deservirea bazei urmand a fi dislocati intr-o prima faza circa 200 de militari, cifra maxima fiind de 500 de militari americani.

quot;Baza aeriana ramane sub comanda romaneasca iar parte din suprafata bazei va fi utilizata de sistemul antiracheta. Comandantul bazei este ofiter roman. Pentru deservirea bazei vor fi dislocati circa 200 de militari americani, iar cifra maxima atinsa ca numar de militari dislocati este de 500. Din punct de vedere al informarii, ieri, dupa ce am adoptat decizia de amplasare la Deveselu a bazei, am invitat reprezentantii administratiei locale din Olt, i-am informat si am obtinut acordul lor pentru aceasta amplasare. Acum se afla in drum spre Slatina o delegatie romano-americana ce va prezenta in detaliu conditiile de functionare a bazei quot;.