Se fac bani din soare la Satu Mare! 17 oameni si o echipa de roboti fac panouri fotovoltaice

nbsp;

Romania joaca in liga mare, cel putin teoretic, in ceea ce priveste proiectele eoliene. Specialistii din piata spun insa ca in cativa ani acest val de investitii isi va atinge punctul maxim in Europa, moment in care va lua amploare o noua tendinta, cea a proiectelor solare.

La Satu Mare, in urma cu cateva zile, un grup de investitori a dat drumul primei fabrici de panouri fotovoltaice din Romania. Desi productia nu este destinata acum pietei locale, cei care au pariat 10 milioane de euro pe acest domeniu in plina criza spun ca se asteapta la zile quot;insorite quot;.

quot;Valul proiectelor eoliene se apropie de maxim, iar energia solara va fi urmatorul lucru mare cand vine vorba de regenerabile. Ideea alimentarii cu energie este supusa acum unor schimbari majore, tendinta fiind aceea de a putea produce electricitatea cat mai aproape de consumator. In acest caz, ce poate fi mai apropiat decat propriul tau acoperis? Daca ai un acoperis deasupra capului, foloseste-l si apoi energia pe care o produci cand nu esti acasa da-o in sistem quot;, spune Andre Fraga, directorul de dezvoltare internationala al grupului Renovatio.

Grupul este inregistrat in Cipru si potrivit declaratiilor lui Fraga dezvolta afaceri de 50 de milioane de euro din energie regenerabila, desi pe site-ul companiei datele arata ca in 2008 businessul pe care il reprezinta atingea 10 milioane de euro.

Renovatio este cunoscut pe piata locala mai ales prin intermediul proiectelor eoliene pe care acum le dezvolta alaturi de Energias de Portugal. Aceste proiecte eoliene la care lucreaza sunt printre putinele de amploare care sunt asteptate sa intre in functiune anul acesta, alaturi de cel al cehilor de la CEZ.

Citeste mai mult in Ziarul Financiar