Shakespeare este cel mai influent om din istorie. Vezi ce spune Stephen Marche

Este universal si suna bine pentru oricine, chiar si pentru triburile din Nigeria. Este citit pe tot Globul, iar operele sale se publica fara intrerupere de sute de ani. Piesele sale sunt jucate pe toate scenele lumii cu un succes nebun. nbsp;

Este vorba despre dramaturgul William Shakespeare, cel mai influent om din istorie. Aceasta este pe scurt ideea subliniata in cartea “How Shakespeare Changed Everything” ( quot;Cum a schimbat Shakespeare totul quot;), a scriitorului Stephen Marche si publicata anul acesta de Harper Collins Publishers.

Cum a ajuns autorul la concluzia ca Shakespeare este cel mai influent om din istorie?

Stephen Marche porneste de la ideea ca Shakespeare este invocat de forte politice opozante si folosit in dispute in care el nu s-ar fi implicat niciodata, iar viziunea lui despre viata si moarte a fost asumata de sfinti si de criminali deopotriva. Aceasta, pentru ca dincolo de orice, Shakespeare are capacitatea de a arata cu degetul spre sufletul omului, indiferent din ce patura sociala provine si independent de conceptia de viata.


Mergand mai departe, Marche spune ca Shakespeare ne invata, in esenta, despre intelepciune, chiar daca fiecare dintre noi interpretam diferit scrierile sale. “Cand cunosti foarte bine opera lui”, spune Stephen Marche, “il vezi prezent pretutindeni. De pilda, frunzele ingalbenesc si cad: “In mine vezi tu anotimpul cand/Foi galbene pe crengi murind se zbat, Pe arcul lor in geruri tremurand/Vechi coruri unde pasari au cantat” (Sonetul 73), Madonna e mereu in atentia publicului: “Varsta nu o poate vesteji, nici obisnuitul nu-I poate invechi varietatea infinita” (Antoniu si Cleopatra). E ca un prieten plin de duh care observa fiecare actiune a lumii in continua schimbare. Si influenta lui se vede in aceea ca piesele lui de teatru nu sunt jucate doar pe scena, ci se regasesc in viata noastra de zi cu zi, intr-o forma sau alta”.

Citeste mai mult pe site-ul Pro TV