Silviu Bian, seful ANOFM: Ba, destepti sunteti voi, ziaristii!


Persoanelor care trebuie sa depuna declaratia la ANOFM pentru veniturile incasate din drepturi de autor li se impune sa afle mai intai care e salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de stat. Numai ca valoarea lui nu e stiuta nici de unii secretari din Ministerul Muncii. Seful ANOFM are la randu-i, o problema mare. Cu presa.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea a Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, pare suparat nevoie mare pe jurnalisti. Si sare sa le faca rapid morala atunci cand acestia au cate ceva sa-l intrebe despre declaratiile pe care persoanele cu venituri din drepturile de autor trebuie sa le depuna la Agentie.

Mai precis, acestei categorii de persoane li se cere la punctul sapte al declaratiei sa stie sau sa afle care este salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale pe anul in curs si asta desi el este cunoscut de autoritati pentru ca de ele a fost stabilit.

Realitatea.net a dorit sa verifice daca chiar sefii Ministerului Muncii, ai Agentiei stiu care este valoarea acestui salariu. Si au avut parte de surprize. Silviu Bian a fost deranjat imediat de o formulare din intrebarea care i-a fost adresata: „In legatura cu celebrul formulare care trebuie depus la ANOFM”. Nu i-a placut un cuvant.

„Nu e celebru. E formularul care e stabilit prin lege. Nu e celebru. Asta e in lege. Invatati-va si dumneavoastra, ziaristii, ca trebuie sa respectati legea. Nu stiu de ce va deranjeaza cand trebuie sa respectati legea”, a spus iritat Bian

Explicatiile jurnalistului nu l-au convins: „E celebru formularul, domnule director pentru ca se tot discuta de cateva zile despre el. Atat”.

„Nu spuneti ca e celebru. E o declaratie, nu e un formular. Nu sunt suparat, doar ti-am spus ca abordarea e gresita. Nimeni nu e celebru, deci dumneavoastra l-ati facut celebru. Eu nu am vorbit cu nimeni despre el. Oamenii care inteleg cat de cat ca trebuie sa respecte legea, o respecta, nu tot comenteaza”, a continuat seful ANOFM.

Silviu Bian le-a oferit indicatii celor care vor sa afle salariul stabilit de stat prin lege. I-a trimis pe oameni sa caute prin Monitorul Oficial. „Il gasiti in Monitorul Oficial al Romaniei, pentru ca el a stat la baza fundamentarii bugetului si odata cu publicarea legii Bugetului, gasiti si acest salariu quot;. (…)

Cu greu, cu greu, directorul ANOFM a raspuns si la intrebarea care este valoarea acestui salariu. Nu i-a iesit chiar din prima. Si nu inainte de a ataca presa. „Bineinteles ca stiu, dar nu trebuie sa-l memorez, ca am atata instructie sa intru pe internet, sa-l gasesc, sa-l caut in Monitorul Oficial, sa-l memorez. Da’ poti intra pe internet si il gasiti. De ce ma intrebati pe mine, eu nu sunt obligat sa fiu consilierul dumneavoastra. Si ce daca conduc o institutie. Ba da’ nbsp; destepti sunteti ma. Voi jurnalistii sunteti cei mai destepti. Daca eu conduc o institutie, trebuie sa iau o baza de date? Sigur ca stiu, dumneavoastra ce vrei…. e in jur de 18 milioane, 1800 si ceva, 1836 parca. Intrebarea ma deranjeaza. Pentru ca sunteti foarte destepti cei de la presa toti quot;.

Citeste articolul integral pe site-ul Realitatea TV