Sistemului privat de pensii i-a saracit pe pensionarii din pilonul unu, arata un studiu BNS

Aparitia sistemului privat de pensii i-a saracit pe pensionarii din pilonul unu – acesta este rezultatul studiului De ce nu sunt bani de pensii?, realizat de Blocul National Sindical (BNS). Impactul negativ asupra bugetului asigurarilor sociale este recunoscut si de ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Conform studiului BNS, pensiile private au crescut de la 820 milioane lei in 2008 la 2,2 miliarde lei in 2011, iar fondul public de pensii are de suferit din aceasta cauza. Ministrul Muncii confirma acest lucru.

quot;A afectat intr-adevar deficitul, dar va fi spre binele celor care vor iesi la pensie peste 25 de ani, peste 30 de ani de acum incolo quot;, a spus ministrul Sebastian Lazaroiu.

Demnitarul a precizat si ca bugetul sistemului de pensii a fost afectat de migratia mare a fortei de munca din Romania catre alte tari, in ultimii 11 ani. Aceasta situatie, spune ministrul, nu se va schimba atat timp cat indemnizatile de somaj din strainatate sunt mult mai mari decat salarile din tara.

quot;Cata vreme ajutorul de somaj in Spania este undeva intre 600 si 800 de euro, iar salariul mediu in Romania este undeva la 350 de euro, sa nu ne asteptam ca acesti oameni sa se intoarca foarte curand quot;, a precizat Lazaroiu.

Sebastian Lazaroiu sustine insa ca principala cauza a deficitului fondului de pensii a fost provocata de Guvernul Tariceanu, care in anii 2007-2008 a marit pensiile cu 50%.

Pentru reechilibrarea sistemului de asigurari sociale, ministrul propune doua variante: cresterea varstei de pensionare la 65 de ani la femei si 67 la barbati si aducerea unor noi contributori, cum sunt freelanceri sau asociatiile familiale.