Slovenii isi aleg azi membrii noului Guvern

Slovenii au inceput sa voteze duminica pentru a-si alege un nou Guvern, care sa mentina prosperitatea inregistrata de micul stat dupa declararea independentei de fosta Iugoslavie, in 1991, relateaza Reuters.

Majoritatea sondajelor arata c 259; Partidul Democratic Sloven (SDS), de centru-dreapta, aflat la guvernare, ar putea sa isi pastreze avantajul. Pe de alta parte, potrivit unor studii recente, Partidul Social-Democrat (SD), de centru-stanga, aflat in opozitie, si aliatii sai ar putea obtine impreuna mai multe fotolii în Parlament decat SDS si partenerii sai.Prioritatea viitorului Guvern va fi sa controleze cheltuielile si sa scada inflatia ridicata, in paralel cu mentinerea unei economiei aflata in boom, in pofida crizei financiare mondiale.

Ambele tabere au propus o liberalizare mai mare a pietei, pentru a ajuta tara cu doua milioane de locuitori sa atinga acest obiectiv, iar analistii se asteapta la o continuitate politica, indiferent de castigator. Formatiunile politice vor trebui sa ajunga la un consens, in conditiile in care invingatorul in alegeri va trebui sa se bazeze pe mai multi parteneri de coalitie pentru a forma un Guvern, potrivit sondajelor.

Ambele parti si-au luat si angajamentul sa privatizeze companiile de stat care domina sectorul financiar si energetic.

Slovenia este una dintre cele 10 foste tari comuniste care au aderat la UE in 2004 si prima dintre ele care a adoptat moneda unica, euro, in ianuarie 2007.

Ljubljana si-a declarat independenta de fosta Iugoslavie in 1991 si a devenit membru NATO in martie 2004. Aproximativ 1,7 milioane de persoane au drept de vot si pot alege intre aproximativ 1.400 de candidati pentru 90 de locuri in Parlament.

Urnele s-au deschis la ora local 259; 7.00 (8.00 ora Romaniei) si se vor inchide la ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei), cand sunt asteptate si primele exit polluri, transmise de cele doua posturi nationale de televiziune. Primele rezultate partiale oficiale sunt asteptate in jurul orei locale 23.00 (luni, 00.00 ora Romaniei).