Sondaj: Crin Antonescu, favorit in cursa pentru alegerile prezidentiale


Crin Antonescu ar fi, potrivit sondajului, castigatorul alegerilor prezidentiale daca ele s-ar desfasura duminica. Daca s-ar cumula insa procentele pe care le-ar putea aduna candidatii din PSD nominalizati de respondenti, victorios ar iesi candidatul social-democrat, adica, cel mai probabil, Victor Ponta.

Victor Ponta este cel mai popular dintre politicienii romani, reiese din sondajul realizat de Grupul de Studii Sociale la comanda PNL si dat publicitatii sambata. Potrivit datelor, 41% dintre romani au o opinie favorabila fata de presedintele PSD, iar seful liberalilor, Crin Antonescu, se bucura de opinia favorabila a 39,5% dintre respondenti.

La intrebarea “Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, dumneavoastra cu ce candidat ati vota”, dupa calculele sociologilor de la GSS, Crin Antonescu este cel care iese presedinte si la o diferenta destul de mare fata de Ponta. Antonescu e creditat cu 33,8%, iar Victor Ponta, cu 27,1%, o inversare a pozitiilor pe care cei doi le detin in topul popularitatii.

De unde aceasta diferenta a explicat pentru realitatea.net Catalin Lixandru, directorul executiv al GSS 2000, institutul care a efectuat sondajul. quot;In ce priveste intentia de vot, am avut o intrebare cu raspuns liber, nu mentionam niciun candidat. Cei care au raspuns i-au indicat, de la PSD, pe Ponta, dar si pe Geoana, pe Iliescu sau pe Nastase. Daca e sa cumulam rezultatele lor, candidatul PSD se duce undeva inspre 40%”, explica Lixandru. “La PNL, respondentii l-au indicat doar pe Crin Antonescu si, la distanta foarte mare, pe Calin Popescu Tariceanu. PSD are deci patru candidati prezidentiabili, fata de PNL, care are doar unul quot;, continua sociologul.

Victor Ponta ar strange 27,1% din voturi, dar, daca i s-ar adauga si procentele pe care le-ar incasa Mircea Geoana, Adrian Nastase, Ion Iliescu si procentul celor care ar vota “candidatul PSD”, oricine ar fi acesta, cota prezidentiabilului social-democrat ar ajunge la 41,6%.

De cealalta parte, chiar daca se bucura de o intentie de vot net favorabila, Crin Antonescu ar putea pierde, lipsit de aportul altor prezidentiabili din PNL. Cu cele 1,6 procente ale lui Tariceanu si plus 0,6% – procentul celor care ar vota “candidatul PNL”, seful liberalilor a strange 36% din voturi. E insa de mentionat ca dinamica transferului de voturi de la un candidat la altul in cadrul aceluiasi partid e mai putin previzibila. Cu alte cuvinte, nu e absolut obligatoriu, de exemplu, ca voturile pe care le-ar primi Adrian Nastase sau Ion Iliescu sa fie directionate catre Victor Ponta, doar pentru ca reprezinta acelasi partid.

Sondajul a fost realizat in perioada 4-6 iunie de catre Grupul de Studii Sociale 2000 si a fost comandat de Partidul National Liberal. Esantionul a fost de 1089 de persoane cu drept de vot, din mediul urban si rural si are o marja de eroare de +/- 3%, cu o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.

Foto: Mondo News