Sondaj: Romanii l-ar suspenda pe Basescu, potrivit unui studiu al GSS 2000


64,9% dintre romani se declara in favoarea unei eventuale suspendari a presedintelui Traian Basescu, doar 26,6% opunandu-se unei astfel de masuri. Datele provin dintr-un sondaj de opinie comandat de PNL.

La intrebarea daca ar vota in favoarea suspendarii lui Basescu, romanii raspund putin diferit: 64,6% raspund afirmativ, iar 25%, negativ, in timp ce 10,4% au ales varianta nu stiu, nu raspund.

Studiul a fost realizat de Grupul de Studii Sociale 2000 in perioada 4-6 iunie la comanda PNL pe un esantion de 1089 de persoane cu drept de vot din mediul urban si rural. Marja de eroare a cercetarii este de +/- 3%.

In 2007, cand PSD a initiat o actiune de suspendare a presedintelui Basescu, in referendumul ce a urmat, 74,48% dintre alegatori au decis ca presedintele sa ramana in functie. Prezenta la vot la acel referendum a fost de aproape 45%.

De altfel, Basescu ar sta foarte prost si daca ar avea loc alegeri prezidentiale duminica viitoare. Conform sondajului GSS 2000, doar 11,7% dintre romani ar vota pentru Traian Basescu, in timp ce 33,8% ar vota pentru liderul PNL, Crin Antonescu, iar 27,1% pentru liderul PSD, Victor Ponta.

Catalin Lixandru, director executiv al GSS 2000, a declarat ca nu a mai vazut pana acum o cadere atat de brusca in sondaje, in cei opt ani de cand se ocupa cu asa ceva: quot;este adevarat ca Romania nici nu s-a mai aflat intr-o asemenea situatie, ca un presedinte sa fie ales de doua ori consecutiv, plus cu un mandat de cinci ani quot;. Aceasta situatie se reflecta in mod evident in scaderea inregistrata de Basescu in sondaje, spune Lixandru.