Sotia lui Taimur Abdulwahab al-Abdaly, presupusul autor al atentatului de la Stockholm, era romanca

nbsp;

Sotia presupusului autor al atentatului de la Stockholm, Taimur Abdulwahab al-Abdaly, este de origine romana, relateaza Daily Telegraph. Sotia suspectului, Mona, a negat ca ar fi stiut despre complot si s-a declarat distrusa de moartea sotului ei.

Desi Abdaly era cetatean suedez, el locuia in Marea Britanie, unde absolvise universitatea Bedfordshire si unde, potrivit rudelor sale, s-ar fi radicalizat. De altfel el isi botezase fiul Osama, dupa numele lui Osama ben Laden.

Se pare ca Abdaly frecventa Centrul islamic din Luton, dar a fost exclus dupa ce alti membri l-au acuzat ca are o quot;perceptie distorsionata quot; a islamului. Politia britanica a perchezitionat o casa din Luton, unde locuia Abdaly.

Abdaly era inscris pe site-ul de anunturi matrimoniale Muslima, unde a precizat ca a absolvit facultatea de fizioterapie a universitatii Bedfordshire. Potrivit profilului sau, Abdaly s-a nascut la Bagdad si s-a mutat in Suedia in 1992. El ar fi venit in Marea Britanie in 2001, pentru studii. Abdaly a scris ca s-a casatorit in 2004 si ca are doua fete. quot;Vreau sa ma casatoresc din nou si mi-ar placea sa am o familie mare. Sotia mea a fost de acord cu asta quot;, a spus el.

Vecinii sai, citati de Daily Telegraph, au declarat ca l-au vazut ultima data in urma cu doua saptamani si jumatate.

Procurorul suedez Tomas Lindstrand, insarcinat cu acest caz, a declarat ca politia este sigura quot;in proportie de 98% quot; ca autorul atacului de sambata, de la Stockholm, este Taimur Abdulwahab al-Abdaly, de origine irakiana. Abdaly, in varsta de 28 de ani, ar fi asupra sa trei dispozitive explozibile si ar fi intentionat sa omoare cat mai multi oameni posibil, potrivit autoritatilor.

El ar fi murit sambata, la cateva minute dupa ce a aruncat in aer o masina capcana. Alte doua persoane au fost ranite in atac.

Sapte experti genisti ai FBI au fost trimisi la Stockholm, pentru a ajuta la ancheta, au anuntat serviciile suedeze de informatii.

Lindstrand a precizat ca politia suedeza incearca in prezent sa isi dea seama care a fost, mai exact, tinta atacatorului, inainte ca acesta sa se arunce in aer prematur. quot;Avea o centura cu explozibili asupra sa, avea un rucsac cu o bomba si avea in maini un obiect similar cu o oala sub presiune. Daca ar fi explodat toate simultan, ar fi fost foarte puternic quot;, a declarat el.

quot;Unde se indrepta… nu stim quot;, a spus procurorul. quot;Probabil ca s-a intamplat ceva, ca a facut vreo greseala si o parte dintre bombele pe care le avea asupra sa au explodat, provocandu-i moartea quot;, a adaugat el.

Lindstrand crede ca printre posibilele tinte se numara gara centrala din Stockholm sau Aahlens, un centru comercial aglomerat.

Sambata, o masina cu canistre cu benzina, inregistrata pe numele lui Abdaly, a explodat pe o strada comerciala aglomerata din centrul Stockholmului. Canteva minute mai tarziu, o alta deflagratie, in care si-a pierdut viata atentatorul, s-a produs pe o strada aflata la 300 de metri distanta de prima.

Sursa foto: PA