Statiunile montane au fost luate cu asalt de turisti de sarbatorile de iarna

Gradul de ocupare in principalele statiuni montane romanesti, in perioada sarbatorilor de iarna (24 decembrie 2011 – 2 ianuarie 2012), a fost de aproape 83 la suta, varful fiind atins de Revelion, cand gradul de ocupare a fost de aproximativ 95 la suta, potrivit datelor asociatiilor profesionale din turism transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

De asemenea, traficul auto inregistrat pe Valea Prahovei a fost de aproape 90.000 de masini, potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei Romane.Bucovina a avut cel mai mare grad de ocupareCel mai mare grad de ocupare in perioada sarbatorilor, in jur de 92%, a fost inregistrat in Bucovina turistica (judetul Suceava), unde sunt clasificate 243 de structuri de cazare certificate cu 6.781 de locuri, potrivit datelor asociatiilor profesionale din turism transmise MDRT.

Un grad de ocupare de aproximativ 90% a fost inregistrat in statiunile de pe Valea Prahovei (judetele Brasov si Prahova), unde exista 1.149 de structuri de cazare clasificate cu 32.445 de locuri de cazare. in judetul Hunedoara gradul de ocupare a fost de aproape 80% pentru 157 de structuri de cazare clasificate, cu 4.668 de locuri. in judetul Maramures a fost inregistrat un grad de ocupare de peste 70%.Judetul Suceava a fost luat cu asalt de turistiStatiunile au fost cele mai aglomerate in perioada Revelionului. Astfel, cele mai mari grade de ocupare au fost inregistrate in Bucovina turistica (judetul Suceava) – 98%, pe Valea Prahovei (judetele Brasov si Prahova) – 97%, in judetul Hunedoara – 95% si in judetul Maramures – 85%.

Traficul auto inregistrat pe Valea Prahovei (tronsonul Bucuresti – Busteni), in perioada 24 decembrie 2011 – 2 ianuarie 2012, a fost de aproape 90.000 de masini, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR). Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, spune ca aceste cifre confirma importanta investitiilor pe care ministerul le-a realizat in ultimii ani in dezvoltarea infrastructurii turistice din statiunile montane. „Am avut o perioada a sarbatorilor foarte buna pentru turism in ciuda vremii si a zapezii care s-a lasat asteptata. Un grad de ocupare de 95% de Revelion si o medie pentru toata perioada sarbatorilor de 83% sunt cifre foarte bune daca tinem cont ca vorbim doar despre structurile clasificate si ca in pensiunile agroturistice sunt cazati cei mai multi turisti la negru, pe care operatorii nu-i declara oficial. Daca cifrele declarate sunt atat de mari, va dati seama ce aglomerate au fost, in realitate, statiunile in aceste zile!“, a declarat ministrul Elena Udrea.

„Investitiile masive derulate de minister in infrastructura turistica isi arata roadele. Sa dau doar exemplul Poienii Brasov: cum ar fi aratat aceasta statiune de sarbatori in lipsa zapezii daca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu ar fi investit in instalatiile de inzapezire artificiala de pe partii? Numarul mare al celor care au umplut Poiana Brasov de sarbatori, si asta in ciuda preturilor deloc mici pentru cazare practicate de privati, este dovada clara ca strategia ministerului de a investi in dezvoltarea infrastructurii este ceea ce asteapta turistii“, a mai precizat ministrul Elena Udrea. MDRT a derulat in ultimii doi ani investitii masive in infrastructura turistica si in marketingul si promovarea destinatiilor romanesti atat din fonduri europene, cat si din fonduri de la bugetul de stat.

In perioada 2009 – 2011 au fost alocate pentru dezvoltarea turismului fonduri europene si de la bugetul national de 812 milioane de euro, fata de 20 de milioane de euro, cat au fost alocate in perioada 2006 – 2008. Investitii de aproximativ 100 de milioane de euro sunt in desfasurare numai pe Valea Prahovei in vederea organizarii in Romania a Editiei de Iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013. Printre investitiile necesare dotarii statiunilor la nivelul cerut de competitiile olimpice se numara extinderea domeniilor schiabile cu peste 40 de kilometri de partii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sarituri cu schiuri si a anexelor (instalatii de transport, tribune, parcari s.a.), amenajarea a doua trasee de biatlon cu utilizare permanenta iarna-vara, construirea a trei instalatii noi de transport pe cablu, construirea a doua patinoare noi, dotarea cu instalatii de inzapezire artificiala a tuturor partiilor din zona si amenajarea unui lac de acumulare pentru inzapezire.

Cea mai noua investitie este modernizarea domeniului schiabil din Poiana Brasov Cea mai noua investitie in infrastructura turistica data in functiune pe Valea Prahovei este extinderea si modernizarea domeniului schiabil din Poiana Brasov, lucrarea fiind inaugurata in data de 26 decembrie 2011 si avand o valoare de aproximativ 28 de milioane de euro. Prin realizarea acestui proiect, Poiana Brasov a devenit cea mai moderna statiune de iarna din Romania, beneficiind de 63,5 hectare de domeniu schiabil, de 21,3 kilometri de partii si de o capacitate de transport pe cablu de 8.500 de persoane/ora. Proiectul de extindere si modernizare a constat si in dotarea partiilor cu instalatii de inzapezire, in construirea unui lac de acumulare artificial pentru alimentarea acestor instalatii, precum si in dezvoltarea infrastructurii conexe domeniului (parcari, instalatii de energie electrica, sisteme de telecomunicatii etc.).