Statutul politistului se modifica – Noua lege va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012. Vezi prevederile



Statutul politistului a fost modificat de Camera Deputatilor, in sedinta de marti, cu nbsp;172 de voturi pentru si 130 impotriva, dintr-un total de 302 de voturi, transmite Agerpres.

Noul statut al politistului va fi aplicat de la nbsp;1 ianuarie 2012. nbsp;Proiectul legislativ modifica Legea nbsp;360/2002 privind statutul politistului, iar principalele noutati fac referire la modalitatea de evaluare profesionala si la schimbarea perioadei de reconversie profesionala, astfel incat aceasta sa se faca la sase luni dupa o decizie de disponibilizare si nu inainte, ca pana acum.

Reprezentantii nbsp;Opozitiei sustin ca legea faciliteaza concedierea a mii de politisti si nbsp;a cerut retrimiterea la Comisie a legii. Deputatul PSD Aura Vasile a spus ca prin aceasta lege, Puterea a urmarit sa fie dati afara 10.000 de politisti.

quot;Prin smecheriile care s-au facut si prin amendamentele care au fost strecurate in sedinta comisiei de ieri pot sa spun ca s-a incalcat de doua ori Regulamentul Camerei. (…) Actuala Putere PD-UDMR a bagat pe sub usa, din nou, proiectul de lege care permite darea afara a 10.000 de salariati din MAI, la care adaugati 10.000 de neveste si un copil, e vorba de 30.000 de guri quot;, a declarat Aura Vasile.

De partea cealalta, Puterea se apara si spune ca legea nu este legata in mod direct de disponibilizarile din MAI.

quot;Prin acest proiect se modifica unele conditii si nu e legat de disponibilizare in mod direct si concret. Era o conditie in legea in vigoare ca reconversia se face cu sase luni inainte de decizia respectiva, privind punerea la dispozitie sau disponibilizarea, si ca se face in cele sase luni de dupa existenta unei decizii. Era ca si cum am anticipa ca vom disponibiliza nu stiu cand. Acum in clipa in care se ia o decizie, in urmatoarele sase luni administratia are obligatia sa finanteze aceasta activitate’, a declarat nbsp;presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Costica Canacheu.

Ce schimba noul statut al politistului

quot;Activitatea si conduita politistilor sunt evaluate o data pe an, iar concluziile se consemneaza in evaluarea anuala de serviciu cu acordarea unuia dintre urmatoarele calificative: foarte bine, bine, satisfacator nesatisfacator quot;, prevede noua lege, art.26. nbsp;

quot;In cazul in care politistul nu a desfasurat activitate pe durata intregului an, calificativul acordat ca urmare a evaluarii intocmite pentru perioada sau perioadele lucrate constituie calificativ anual numai daca activitatea desfasurata depaseste cumulat sase luni.Metodologia privind evaluarea politistului se stabileste prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor quot;, se mai precizeaza la art.26.

Si art 78 din legea 360/2002 se modifica dupa cum urmeaza: quot;procedura si cazurile de modificare sau suspendare a raportului de serviciu ale politistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor quot;.

Noua lege mai prevede ca masurile de reconversie se vor aplica in urmatoarele 6 luni de la o decizie de disponibilizare si nu cu sase luni inainte, cum era prevazut in legea in vigoare: quot;in urmatoarele 6 luni dupa adoptarea masurilor prevazute la art.69 alin.(1) litera ( i) quot;. nbsp;