Studiu: Romanii nu stiu prea multa stiinta si istorie, dar cred in horoscop

Doar un roman din sapte este familiarizat cu limbajul stiintific, iar aproximativ unul din doi crede ca Soarele se invarteste in jurul Pamantului si nu invers, potrivit raportului de cercetare „Publicul romanesc si stiinta”.

Romanii nu au cunostinte stiintifice, insa stiu destul de multe din vechile pratici, asa numite quot;babesti quot;. 42% dintre romani cred ca Soarele se invarteste in jurul Pamantului, 35% sunt convinsi ca pot virusul HIV daca beau apa dupa o persoana infectata, iar patru din cinci romani nu cred in teoria evolutionista a lui Darwin. Deloc de surprinzator avand in vedere ca Romania se afla printre primele cinci tari europene ca procent al celor care merg cel putin o data pe luna la biserica, respectiv 50%.

Daca la capitolul cunostiinte stiintifice, romani stau prost, la capitolul incredere in horoscop sau in numere norocoase se pare ca suntem printre primii.

Peste 40% cred in numerele norocoase si in faptul ca zodia influenteaza personalitatea si comportamentul. Aproximativ unul din doi romani considera ca norocul este mai important in viata decat scoala. La fel de multi tin cond de zicala quot;daca te mamanca palma stanga vei primi bani quot; sau quot;cine nu are noroc in dragoste are noroc la carti. quot; 50% dintre cei care au raspuns acestui raport cred ca deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii rosii, potrivit raportului citat de Rtv.

Sursa foto: Realitatea TV