TAXE, IMPOZITE SI SALARII 2013: Vor creste taxele la stat?

S-au terminat alegerile, iar romanii tocmai au fost anuntati ca vor plati taxe si impozite mai mari in 2013. Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri majorarea taxelelor si impozitelor ri cu 16,05% de la 1 ianuarie 2013, indexarea fiind facuta cu rata inflatiei.In tot acest timp, salariile vor ramane inghetate pe parcursul anului viitor.

Majorarea taxelor si impozitelor s-a facut dupa ce in luna octombrie, Ministerul Finantelor a publicat un proiect de hotarare privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand in mare parte prevederile unui proiect de ordonanta publicat de minister in luna martie, dar care nu fusese aprobat in Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat ulterior ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.SALARIILE bugetarilor, inghetate in 2013In timp ce taxele si impozitele locale vor creste, salariile bugetarilor se vor mentine anul viitor la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012.

Asta prevede un proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Finantelor Publice.Bugetarii nu vor primi anul viitor nici tichete de masa, tichete-cadou sau de vacanta si va fi oprita in continuare plata unor indemnizatii lunare reparatorii pentru o categorie de revolutionari. Totodata, vor fi limitate gratuitatile la transportul feroviar si va pastra inghetate , iar angajarile in sectorul public vor ramane inghetate.Surse oficiale, citate de agentiile de presa, au declarat ca proiectul de ordonanta a fost aprobat de Guvern in sedinta de miercuri.Foto: Mondo News