Targuri de carte 2013: ICR si Ministerul Culturii asigura participarea Romaniei la Paris, Londra, Torino, Goteborg si Frankfurt

Participarea Romaniei la targurile internationale de carte este asigurata de Institutul Cultural Roman si de Ministerul Culturii si Patrimoniului National. In anul 2013, standurile nationale de la targurile internationale de carte de la Paris, Londra, Torino, Goteborg sunt organizate de ICR, iar cel de la Frankfurt am Main este organizat, prin traditie, de Ministerul Culturii. 

In anul 2013, Institutul Cultural Roman asigura participarea Romaniei ca tara invitata de onoare la Salon du Livre de la Paris (22-25 martie). Standul Romaniei, de 400 mp, va fi amplasat in centrul salonului, alaturi de cel organizat de France Télévisions. Lista oficiala a invitatilor la Salon du Livre 2013 de la Paris, la care Romania este tara invitata de onoare, cuprinde 27 de autori romani. Selectia a fost operata in martie 2012 de Centrul National al Cartii din Franta, cu consultarea Institutului Cultural Roman. Pe lista invitatilor figureaza scriitorii: Gabriela Adamesteanu, Radu Aldulescu, Savatie Bastovoi, Mircea Cartarescu, Petru Cimpoesu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Razvan Radulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceava, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru tepeneag, Eugen Uricaru si Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana si Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Visniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu, Andrei Plesu (eseiști), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate). Programul autorilor invitati va fi stabilit prin acordul organizatorilor romani si francezi, iar costurile implicate vor fi impartite egal intre ICR si ReedExpo.
 
Ministerul Culturii va participa ca partener, calitate in care a invitat, la Salon du Livre, un numar de noua autori romani: Horia Badescu, Gabriel Chifu, Riri Manor, Mircea Martin, Valentin Nicolau, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Eugen Simion, Danut Ungureanu. Institutul Cultural Roman va avea, la Salon du Livre, urmatorii invitati: Constantin Abaluta, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Al. Calinescu, Paul Cernat, Neagu Djuvara, Ioana Dragan, Teodor Duna, Ileana Malancioiu, D.R. Popescu, Stelian Tanase. La Salon du Livre vor fi invitati autorii de carti recunoscuti, rezidenti in Franta. Universitatile din Romania sunt invitate sa participe cu productia lor editoriala relevanta international, pe cheltuieli proprii.
 
Editurile din Romania sunt invitate sa participe conform cooperarilor cu edituri franceze si in functie de initiative proprii.

Pe parcursul Salon du Livre vor fi organizate manifestari conexe (dezbateri, conferinte, expozitii, concerte, spectacole de teatru si proiectii cinematografice) pentru a oferi o imagine cat mai completa despre Romania. in parteneriat cu Radio Romania, ICR va amplasa la standul Romaniei un studiou de radio. Totodata, in cadrul unui parteneriat ICR-TV5, vor fi organizate doua emisiuni de cate o ora despre Romania in lunile februarie și martie. Institutul Cultural Roman va incheia in ziua deschiderii Salonului Cartii de la Paris un acord global de cooperare cu Institutul Francez. Anul acesta, Salon du Livre de la Paris va fi inaugurat de președintele François Hollande. Romania investește in participarea la Salon du Livre aproximativ 700 000 de euro. 
 
Institutul Cultural Roman isi asuma si participarea Romaniei la Targul International de Carte de la Torino. ICR va asigura amenajarea standului Romaniei in parteneriat cu editorii italieni de carte romaneasca. ICR va organiza standul Romaniei la Targul International de Carte de la Londra, care este de fapt o bursa a editorilor, fara public larg. Participarea Romaniei la Londra se va face in parteneriat cu asociatiile de editori din Romania. 
 
Targul International de Carte de la Göteborg, ce va avea loc in septembrie 2013, este asumat tot de ICR. in urmatoarele zile vor incepe negocierile cu organizatorii suedezi in vederea inchirierii suprafetei pentru stand. ICR va asigura o finantare de cel mult 30 000 de euro. ICR Stockholm, ca toate institutele culturale din strainatate implicate in organizarea de targuri de carte, are obligatia de a identifica resurse financiare extrabugetare in vederea finantarii participarii autorilor romani.