Tarife mai mici la serviciile de voce in roaming in UE incepand cu 1 iulie


Incepand de vineri, 1 iulie 2011, toti operatorii care ofera servicii de roaming sunt obligati sa aplice noi tarife maxime pentru servicii de voce atunci cand utilizatorii proprii se afla in roaming intr-un alt stat membru UE sau in Norvegia, Islanda si Liechtenstein, in cazul planurilor tarifare de baza.

Astfel, pentru un apel efectuat in roaming nu se va percepe un tarif mai mare de 0,35 euro/minut (fara TVA), iar pentru primirea unui apel abonatii nu vor plati mai mult de 0,11 euro/minut (fara TVA). Tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming ramane neschimbat, respectiv maxim 0,11 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita.

Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului privind roaming-ul in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Comunitatii Europene, iar toti operatorii din Romania au anuntat deja ca le vor respecta.

Aplicarea noilor tarife pentru apeluri se face automat si in mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming si utilizeaza planurile tarifare de baza, adica cele carora li se aplica Eurotariful, neimplicand incheierea unui abonament suplimentar, sau alte costuri, aceste planuri tarifare putand fi combinate cu oricare alte planuri tarifare. Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in planul tarifar standard de servicii de roaming pe care il pun la dispozitia clientilor, ei putand in acelasi timp sa ofere si alte tipuri de planuri tarifare. Din acest motiv, este recomandat ca utilizatorii sa analizeze oferta furnizorului propriu inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine necesitatilor fiecaruia.

Comisia Europeana se afla in proces de revizuire a Regulamentului privind roamingul in retelele internationale, un nou regulament urmand sa fie dezbatut in perioada urmatoare.

Serviciul de roaming international ofera utilizatorilor posibilitatea de a-si folosi terminalul mobil (telefon, laptop etc.) atunci cand calatoresc in afara tarii. Astfel, acestia pot sa sune si sa fie sunati, pot trimite sau primi SMS-uri sau folosi servicii de date (apeluri video, e-mail, navigare pe internet), chiar daca nu sunt in aria de acoperire a retelei furnizorului la care au abonament sau cartela.

Ce trebuie sa faca utilizatorii inainte de a pleca?

Inainte de plecarea din tara, utilizatorii trebuie sa se asigure ca serviciul de roaming este activat!

Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la serviciul de roaming, cu tarife diferite, si exista adesea oferte speciale pentru perioadele de vacanta. Pentru mai multe detalii despre tarifele de roaming, precum si despre ofertele comerciale pentru serviciile de roaming ale furnizorilor de servicii de comunicatii electronice la puncte mobile din Romania, utilizatorii pot consulta paginile web ale acestora sau serviciul de relatii cu clientii.

In functie de frecventa si durata utilizarii acestui serviciu, este recomandabil ca utilizatorii sa analizeze diferite oferte pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine necesitatilor fiecaruia.

La intrarea pe teritoriul unui stat membru al UE, utilizatorii vor primi informatii (de regula, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atat pentru serviciul de voce, cat si pentru serviciile de date.

Ce se plateste?

Servicii de voce si SMS

Cand este folosit telefonul in roaming se plateste atat pentru apelurile efectuate, cat si pentru cele primite. Tarifele pot varia in functie de tara, dar si in functie de operatorul selectat in tara de destinatie dintre cei cu care furnizorul din tara de domiciliu are incheiate acorduri de roaming. Este important ca utilizatorii sa se informeze si cu privire la aceste aspecte inainte de a pleca in calatorie.

Pentru primirea unui apel in roaming este taxat atat cel care initiaza apelul, cat si cel care il primeste. nbsp;Primirea unui mesaj text (SMS) in roaming este gratuita.

Servicii de acces la internet, date si MMS

Utilizarea in roaming a serviciilor de acces la internet sau transmisiuni de date (cum ar fi servicii de tip e-mail, mobile banking, jocuri on-line, servicii video la cerere (VoD) etc., inclusiv MMS) este tarifata de regula in functie de volumul de date transferat (atat cel descarcat, cat si cel incarcat).

Furnizorii pun la dispozitia utilizatorilor finali unul sau mai multe plafoane financiare sau de volum maxime pentru perioade de utilizare specificate, cu conditia informarii acestora in avans cu privire la volumul de date preconizat. Unul dintre aceste plafoane (plafonul implicit) se situeaza aproape de valoarea de 50 EUR (fara TVA), fara a o depasi, pentru cheltuielile de acoperit intr-o luna de facturare.

Plafonul implicit se aplica tuturor clientilor care nu opteaza pentru un alt plafon, iar furnizorii au obligatia de a avertiza utilizatorul atunci cand a consumat 80% din plafonul agreat.