Taxe noi pe medicamente: Taxa clawback si taxa pe valoarea consumului de medicamente

La presiunea FMI, dupa luni intregi de discutii si de negocieri, Guvernul va impune noua taxa de tip clawback in sistemul medical, care va fi platita trimestrial, dar si o taxa pe valoarea consumului de medicamente. nbsp;

Discutiile oficialilor statului cu reprezentantii industriei farmaceutice au fost aprinse. Printre amenintarile, voalate, lansate de catre producatorii de medicamente, se numara inclusiv scoaterea de pe piata a anumitor medicamente, pentru a evita falimentul, scrie Gandul.

Conform definitiei de baza, taxa de tip clawback reprezinta, de fapt, o penalizare financiara aplicata firmelor care au incalcat anumite prevederi.

In cazul de fata insa, ea reprezinta o suprataxare a veniturilor companiilor din industria farmaceutica obtinute din vanzarile pe care le fac peste bugetul alocat de stat medicamentelor.

Executivul va obliga producatorii de medicamente din Romania sa plateasca o taxa suplimentara de 70% din diferenta intre valoarea bugetului alocat de stat pentru medicamente intr-un anumit trimestru fata de trimestrul similar din 2009, an ales ca baza de referinta, in cazul in care aceasta diferenta este mai mare de 10%, conform proiectului de Hotarare de Guvern.

In ceea ce priveste taxa pe valoarea consumului de medicamente, aceasta va fi de 12% in cazul medicamentelor inovative si de 7% in cazul celor generice.