Taxele facultatilor din Romania, mai mari decat in strainatate. La facultatea de Medicina din Cluj studentii platesc 8100 lei

La capitolul taxe, invatamantul romanesc a intrat de mult in echipa tarilor cu traditie. Un student la stat, nbsp; pe locurile cu plata, da la fel de mult ca unul din Canada de exemplu. Doar ca la noi, conditiile din facultati au ramas mult in urma. Si atunci unde se duc banii tinerilor care platesc sa invete carte?

In salariile profesorilor si alte cheltuieli din universitati, NU si nici in modernizarea laboratoarelor sau caminelor.

De la un an la altul, facultatile de stat le cer tot mai multi bani studentilor. La Universitatea Bucuresti, de exemplu, in 2010 taxa pentru licenta a ajuns de la 2500 de lei la 3100.

quot;A crescut si finantarea de la stat noi suntem obligati sa urmam cresterea aceasta a finantarii ca sa nu fie finantati cei de la taxa din banii de la buget quot;, spune Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti.

Si la facultatea de Medicina din Cluj, studentii de pe locurile cu taxa platesc in loc de 7.500 de lei , 8100. Unde se duc acesti bani? Pe facturi urgente, dupa cum explica reprezentantii universitatilor.

quot;Este vorba despre niste taxe care ar trebui sa acopere salarizarea profesorilor si abonamente la biblioteca, la internet, la servicii de intretinere, paza si multe alte costuri de acest gen quot;, explica Florina Mohanu, purtator de cuvant ASE.

Studentii care platesc taxe la stat spun ca-n strainatate le-ar fi mult mai usor. In plus, ar putea sa si lucreze in anii de studiu.

Citeste articolul integral pe incont.ro