Telegrame Wikileaks: Romania a vrut sa doneze arme in Afganistan

Romania a vrut sa doneze pusti vechi de 40 de ani armatei din Afganistan in 2005. Bunele intentii s-au lovit insa de lipsa banilor. Potrivit ultimelor telegrame publicate de Wikileaks, Guvernul Tariceanu n-a avut cu ce sa plateasca nici macar transportul armelor de la Targoviste la Constanta, de unde ar fi trebuit preluate de americani si duse pana in Afganistan.

In martie 2005, pe vremea guvernului Tariceanu, Ministerul Apararii anunta ambasada SUA la Bucuresti ca vrea sa doneze armament Afganistanului, pentru a sprijini reconstructia tarii dupa razboi. Era vorba de aproape 8.000 de pusti-mitraliera de calibrul 7,62. Toate cu o vechime de peste 40 de ani.

Potrivit scrisorii interceptate de Wikileaks, pentru ca donatia sa se si realizeze:

quot;Guvernul Romaniei trebuie sa primeasca scrisori oficiale de la Ministerul Apararii SUA si de la Guvernul Afganistanului, care sa notifice acceptarea donatiei si care sa mentioneze cine va pune la dispozitie transportul donatiei pe ruta externa catre beneficiar quot;, se arata in document.

Practic, autoritatile romane le-au spus americanilor ca doneaza arme, dar ca nu platescs pentru transportul lor. Chiar si asa, americanii au acceptat sa suporte ei cheltuielile. Conditia era ca Romania sa acopere macar costurile transportului pustilor de la garnizoana Targoviste pana la aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta. De acolo urma sa le preia aeronava americana.

Ministerul Apararii le-a raspuns partenerilor NATO la scurt timp.

quot;Romania nu poate acoperi nici costurile transportului intern de armament, estimate la 35.520 de dolari, nici costurile de manipulare a marfii la aeroport quot;, se mai arata in telegrama Wikileaks.

Pana la urma, armele au fost livrate undeva la 5 kilometri de aeroportul Kogalniceanu, cu o zi sau doua inaintea de sosirea avionului american. Potrivit unei discutii de pe forumul studentilor de la Academia Fortelor Terestre, pustile, cunoscute si sub denumirea de AKM-uri, sunt scoase din uzul Armatei romane si folosite doar in scolile militare.