Terente Merce, zalog la Cotroceni si rezerva lui Virgil Ardelean


Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat, vineri, decretul prezidential privind “incetarea raporturilor de serviciu ale chestorului general de politie Ardelean Virgil cu Ministerul Administratiei si Internelor”.

Cu alte cuvinte “Vulpea”, cum este alintat Ardelean, a fost scos la pensie. Discret, seful statului roman a pastrat la Administratia Prezidentiala o urma a “Vulpii”.

Mai precis, pe controversatul ex-comandant al filialei din Oradea a serviciului secret al MAI (“Doi si-un Sfert” cum mai este alintat), Terente Merce. Omul de incredere al lui Ardelean pe care si l-a si adus, in ministeriatul lui Vasile Blaga, in centrala de la Bucuresti a aceluiasi serviciu secret.

A fost odata Vulpea

Asa dar, unul dintre cele mai controversate personaje ale Romaniei post-decembriste chestorul general de politie Virgil Ardelean, fost sef al serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor, si-a incheiat cariera sub arme, vineri, o data cu decretul de trecere in rezerva iscalit de Traian Basescu. Lui Ardelean i-au fost puse in sarcina felurite episoade tulburi din devenirea post decebrista a Romaniei. Calitatile sau defectele sale, tipice pentru celebra vietuitoare a padurii, i-au adus porecla “Vulpea”.

Ardelean si Merce, uniti doar prin nbsp; “Doi si-un Sfert” ?

Presa din Transilvania a scris de-a lungul anilor despre stransa legatura dintre Ardelean si generalul, chestorul dupa demilitarizarea Politiei, Terente Merce, comandant al sucusalei Bihor UM 0215 la inceput (de unde si porecla de “Doi si-un Sfert”), apoi UM 0962, dupa o reorganizare. Adica serviciul secret al MAI.

Citeste articolul complet in Cotidianul