Testul nuclear din Coreea de Nord a creat panica in lume

Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, dupa testul nuclear facut marti de Coreea de Nord. Reuniunea va avea loc de la ora locala 9.00 (16.00, ora Romaniei), urmand a se discuta despre pozitia ce urmeaza a fi luata fata de acest test, care contravine unor rezolutii ONU.

Coreea de Nord a efectuat, marti, cel de-al treilea test nuclear, de o putere mai mare decat a celor precededente. Testul coreean a fost condamnat de intreaga comunitate internationala. Rusia a precizat ca este vorba despre o incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, potrivit Interfax. Si Ministerul roman al Afacerilor Externe a condamnat testul nuclear facut de Coreea de Nord. Ministerul Afacerilor Externe isi exprima, intr-un comunicat de presa, profunda ingrijorare si condamna cu fermitate testul nuclear efectuat de catre Republica Populara Democrata Coreeana la data de 12 februarie 2013, cu ignorarea mesajelor de indemn la retinere transmise de catre comunitatea internationala.

Dealtfel, MAE a solicitat autoritatilor coreene sa respecte toate rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si sa se abtina de la orice actiune care afecteaza pacea si securitatea in regiunea Asiei de Nord-Est, cu indeplinirea stricta a angajamentelor internationale asumate pe linia neproliferarii.Ban Ki-moon a condamnat testul, pe care l-a calificat drept profund destabilizator. “Este o incalcare clara si grava a rezolutiilor Consiliului de Securitate”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit purtatorului de cuvant Martin Nesirky. Ministerul sud-coreean al Apararii estimeaza la 6-7 kilotone puterea exploziei de marti, fata de numai o kilotona in cazul testului din 2006 si intre doua si sase in cazul celui din 2009. Bomba atomica utilizata de americani la Hiroshima avea 15 kilotone.

Organizatia Tratatului de Interzicere Completa a Testelor Nucleare (CTBTO), cu sediul la Viena, sustine ca testul Phenianului constituie o amenintare clara la adresa securitatii internationale. Coreea de Nord a precizat ca a efectuat acest test in cadrul unor masuri vizand sa protejeze securitatea nationala si suveranitatea (sa) impotriva ostilitatii continue a Statelor Unite, care au incalcat dreptul (nord-coreenilor) de a efectua lansari pasnice de sateliti, potrivit unui comunicat KCNA.