The Independent: Spitalul Marie Curie, locul in care copiii mor pentru ca medicii refuza sa lucreze fara mita

Gabriel Smarandache, manager la Spitalul Marie Curie din Capitala, a declarat pentru Mediafax ca unitatea spitaliceasca la care lucreaza este o clinica de chirurgie cardiovasculara de top, insa medicii sunt neinteresati deoarece specialitatile sunt foarte complicate, ceea ce duce la suprasolicitare.

Smarandache sustine ca pentru cele 22 de posturi vacante de medic chirurgie cardiovasculara pediatrica, anestezie terapie intensiva cardiovasculara copii si asistent medical, s-au prezentat la concurs un singur doctor si zece asistenti.

”Avem o clinica de top, dar nu gasim medici interesati. Este vorba despre domenii deficitare la nivel national. Ministerul Sanatatii a deblocat in octombrie 22 de posturi pentru aceasta clinica, dar la concurs au venit un medic si 10 asistenti. Putem spune ca avem o masina extraordinara, dar fara sofer. (…) Vorbim despre medici de chirurgie cardiovasculara copii, medici anestezie pentru chirurgie cardiovasculara copii . Sunt specialitati foarte complicate. Este nevoie de supraspecializare. Este altceva la copii. Medicul Catalin Cirstoveanu este neonatolog, nu este nici chirurg si nici anestezist”, a spus Smarandache.

The Independent: ”Copiii sunt lasati sa moara pentru ca medicii refuza sa lucreze fara mita”

Cotidianul britanic The Independent a scris, in editia sa electronica, despre coruptia din spitalele din Romania, fenomen care duce la victime inclusiv in randul copiilor. O unitate de cardiologie dotata cu echipamente ultramoderne de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti nu a tratat niciun copil de cand a fost deschisa, deoarece personalul care ar trebui sa lucreze cu aceste dispozitive asteapta sa primeasca mita.

The Independent prezinta mai multe cazuri in acest sens, precum si cazul doctorului Catalin Cirstoveanu, care a lansat o cruciada pentru salvarea copiilor care vin pentru ingrijiri la Spitalul Marie Curie, transportandu-i cu zboruri low cost la spitale similare din Occident.

Paradoxul este ca la spitalele din Occident, pacientii sunt tratati tot de medici romani, dar care nu cer mita.The Independent mai scrie ca medicul Cirstoveanu duce o lupta epuizanta si solitara impotriva unei culturi a coruptiei intr-o tara in care chirurgii cer mita pentru a salva viata bebelusilor .