Titus Corlatean: “Acordarea cetateniei romane pentru moldoveni este o reparatie istorica”


Senatorul PSD Titus Corlatean, presedintele comisiei pentru politica externa, spune, in replica la comentariile critice provenind aparent de la partenerii europeni, ca acordarea cetateniei romane pentru moldoveni este o reparatie istorica, iar Romania trebuie sa se bata pentru interesele sale.

quot;Legea cetateniei, asa cum a fost ea construita dupa 1991, nu a respectat Constitutia Romaniei. Altfel spus, acel principiu, jus sanguinis, dreptul sangelui – cel care se naste din parinti cetateni romani nu are cum sa-si piarda cetatenia. El s-a pierdut in conditii istorice, dar substanta cetateniei a ramas. Or, legea cetateniei nu a acoperit acest lucru important care este prevazut si de Constitutie. Este o solicitare a celor care provin din cetateni romani, parinti, bunici, cei din Republica Moldova, sa redobandeasca, sa li se confirme aceasta cetatenie. Este o reparatie istorica si macar atat statul roman are datoria si poate s-o faca quot;, a declarat vineri la Realitatea FM senatorul Titus Corlatean.

Declaratiile senatorului PSD intervin ca urmare a solicitarii de a comenta un articol critic aparut in editia online a cotidianului Financial Times, care scrie ca Uniunea Europeana este obligata sa accepte, din solidaritate, posibilitatea ca Romania sa acorde cetatenia europeana unui sfert din populatia celui mai sarac stat din Europa, Republica Moldova, chiar si in conditiile in care tara noastra este, in aprecierea celor de la Financial Times, un membru disfunctional si indisciplinat al Uniunii Europene, pentru ca nu si-a informat in prealabil partenerii despre o astfel de decizie.

quot;Ca fost membru al Parlamentului European, va spun sincer, am asistat de multe ori la tot felul de discutii in legatura cu mesajele care apareau prin intermediul Financial Times. Acolo, la Bruxelles, este un lucru cunoscut ca, de fapt, acest jurnal reprezinta o modalitate prin care conducerea Comisiei Europene si anumite institutii europene de la Bruxelles transmit mesaje. La noi, in Romania, se poarta formula ‘pe surse’, fara citarea totusi clara a sursei. La Bruxelles, cand CE sau alte institutii europene vor sa dea un mesaj politic, pe teme economice, fara sa fie citate, fara sa para ca venind din aceasta directie, veti citi astfel de articole quot;, a explicat Titus Corlatean la Realitatea FM.

In ciuda unor quot;nemultumiti quot; de la Bruxelles, quot;nu inseamna ca Romania nu trebuie sa se bata pentru proprile sale interese quot;, spune Titus Corlatean, care a dat exemple si de alte tari care au procedat similar. nbsp; quot;Noi in niciun caz nu putem fi calificati drept elevul rau al UE sau atat de indisciplinati. Putem sa citam exemple nenumarate si mult mai dure sau contradictii mult mai complicate. Voi incepe cu Polonia si pot continua si cu Franta, pot continua si cu Germania in anumite momente. Sunt altii mult mai mari ca potential care si-au jucat interesele lor fara sa tina cont, nu odata, de necesitatea ca UE sa aiba o pozitie comuna si au rezolvat fie problema energetica pe cale bilaterala cu Federatia Rusa, asa cum e cazul Germaniei. Polonezii au mers pe niste negocieri foarte dure, unii le-au numit santaj, cand au avut interese. Francezii pe politici agricole. Romania trebuie sa stie sa se bata pentru interesele sale quot;, a conchis senatorul roman.

Romania va imbogati Europa cu un milion de noi cetateni, iar Uniunea nu poate decat sa isi respecte principiul de solidaritate, chiar daca nu este de acord si chiar daca nu a fost informata in prealabil, se arata intr-un comentariu publicat vineri de Financial Times (FT). Cotidianul reaminteste ca Moldova tocmai a avut un scrutin contestat, iar victoria comunistilor la acesta a dat nastere la ciocniri violente. Presedintele roman Traian Basescu quot;a raspuns oferind cetatenie moldovenilor care vorbesc o varianta a limbii romane si care au tendinta sa fie de partea opozitiei, intr-o tara cu o identitate nationala fragila quot;, adauga FT. Principiile europene obliga UE sa fie solidara cu Romania, una dintre cele mai indisciplinate si disfunctionale tari membre, fie ca este sau nu de acord, fie ca a fost sau nu consultata. In acelasi mod, Bruxelles-ul este adesea ostaticul guvernului cipriot in relatiile cu Turcia sau al celui sloven in relatiile cu Croatia. Statele membre pot sa nu respecte regulile, in timp ce Uniunea nu are aceasta libertate, potrivit FT.

Senatorul PSD Titus Corlatean a profitat totusi de interventia de la Realitatea FM si de articolul din Financial Times pentru a trimite sageti la adresa conducerii quot;la varf si nu numai quot;, reprosand modul in care gestioneaza relatiile cu Uniunea Europeana: quot;Uitati cum este calificata Romania, ca un membru disfunctional si indisciplinat, si va spun ca om care mai stie niste lucruri: nu cred ca atat chestiunea cetateniei pentru plus sau minus un milion de romani, dar cat, mai ales, lipsa de predictibilitate a modului in care statul roman – la varf, in primul rand, si poate nu numai – in ultimii ani nu a reusit, pana la urma, si transmiterea unor puncte de interes in mod clar discutate cu partenerii europeni. Faptul ca apar astfel de chestiuni foarte in scurt, fara consultarea partenerilor europeni, indiferent de tema, evident ca starneste nemultumiri quot;, a afirmat presedintele comisiei pentru politica externa a Senatului.

In zilele premergatoare scrutinului din R. Moldova, cand relatia Bucuresti-Chisinau incepea deja sa se incordeze, Titus Corlatean sugera ca actualul guvern a gresit limitandu-se numai la a cere explicatii Chisinaului, in timp ce cetatenii romani quot;batjocoriti de autoritatile moldave quot; asteapta actiune ferma si implicare responsabila. Intr-o declaratie sustinuta in plenul Senatului la 30 martie, Titus Corlatean s-a aratat nemultumit de faptul ca singura reactie a Guvernului roman la faptul ca peste 200 de persoane cu cetatenie romana nu au fost lasate sa intre in Republica Moldova a fost sa ceara explicatii Chisinaului si sa isi manifeste precaut quot;ingrijorare si preocupare quot;.

quot;Sesizat de cetatenii romani batjocoriti de autoritatile moldave la frontiera de pe Prut, Guvernul Romaniei si-a manifestat diplomatic ‘preocuparea si ingrijorarea’ cu privire la ce se intampla dincolo de sarma ghimpata si a cerut explicatii… Ce explicatii? Doar explicatii? quot;, s-a intrebat retoric senatorul. quot;E un lucru bun faptul ca, in situatia de criza economica, guvernul roman isi pastreaza umorul si eficacitatea actiunii politico-diplomatice…, dar cetatenii romani asteapta actiune ferma si implicare responsabila quot;, a aratat presedintele comisiei de politica externa a Senatului, observand ironic cum autoritatile de la Bucuresti continua sa isi manifeste quot;cu energii devastatoare ‘preocuparea si ingrijorarea’ fata de grosolaniile ‘tovarasilor’ de la Chisinau quot;.

Reactia senatorului Titus Corlatean venea dupa ce MAE roman, in fruntea caruia se afla un ministru PSD, Cristian Diaconescu, isi exprimse quot;preocuparea fata de recentele actiuni de obstructionare a accesului unor cetateni romani in Republica Moldova quot;.