Tokes: Daca maghiarii din Romania vor fi uniti, vor avea autonomia Tinutului Secuiesc

Laszlo Tokes nu se dezminte. Vicepresedintele Parlamentului European a declarat ca nu intelege quot;isteria quot; creata dupa niste quot;afirmatii nevinovate quot; ale sale si ca nu vede o problema in modificarea Constitutiei in favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Mai mult, Tokes e convins ca, daca maghiarii din Romania isi unesc fortele, vor obtine ceea ce isi doresc.

quot;Trebuie o cooperare deplina intre fortele politice maghiare. Totodata, contam pe sprijinul Ungariei si al vietii politice din exterior, deoarece autonomia este o institutie acceptata in lumea democratica quot;, a declarat Tokes.

Vicepresedintele PE a spus ca nu intelege quot;isteria quot; creata dupa niste quot;afirmatii nevinovate quot;, referitoare la cele facute la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, cu privire la obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

quot;Chiar romanii au luptat in mod inversunat pentru dobandirea autonomiei in Imperiul Habsburgic. Probabil, amnezia istorica i-a facut sa uite aceste lupte nobile duse in urma cu 100-130 de ani quot;, a comentat Tokes.

Totodata, europarlamentarul a declarat ca, in demersurile pentru autonomie, mizeaza si pe sprijinul politicienilor romani, pe acei quot;politicieni luminati si democrati quot;, care isi dau seama ca autonomia ar fi un factor de stabilitate.

quot;E trist ca la 20 de ani dupa caderea regimului Ceausescu inca se poate crea o atmosfera atat de dusmanoasa, national-sovinista quot;, a afirmat Tokes, apreciind ca aceste atacuri se indreapta nu numai impotriva sa, ci si impotriva drepturilor democratice colective ale comunitatii maghiare, a presedintelui Traian Basescu si a Guvernului PDL.

Astfel, Laszlo Tokes sustine in continuare autonomia Tinutului Secuiesc si modificarea legii fundamentale a Romaniei. quot;Constitutia nu este Sfanta Scriptura. Constitutia se schimba, notiunile se schimba, democratizarea avanseaza. Vom reusi, daca nu vom da inapoi quot;, a spus Tokes.

Sursa foto: Intact Images