Toti ministrii noului Guvern au primit aviz pozitiv in comisii

Toti ministrii noului Guvern au primit aviz favorabil in cadrul audierilor desfasurate marti in comisiile parlamentare de specialitate.

Vasile
Blaga
, propus pentru functia de ministru al Administratiei si
Internelor
, a fost primul din lista care a primit aviz pozitiv. El a fost ales de membrii comisiei cu 46 de voturi pentru, 10 voturi impotriva si 4
abtineri.

Dupa audieri, Blaga a declarat ca membrii comisiei au votat pe program si nu au tinut cont de antipatii. quot;A
contribuit modul in care m-am comportat in care functiile pe care le-am
avut. MAI nu-mi este necunoscut, ii stiu pruioritatile si cred ca au
votat efectiv pe program si nu atat pe antipatii. Intrebarile din
partea comisiei au fost extrem de serioase. Am nevoie de ajutorul lor,
sunt fosti primari, fosti presedinti de consilii judetene… Mi-au
adresat intrebari cu privire la lipsurile care sunt in momentul de
fata. Au fost intrebari de bun simt, legate de programul de guvernare quot;,
a declarat Vasile Blaga.

Kelemen Hunor a primit aviz pozitiv de la comisiile de specialitate din Parlament, pentru functia de ministru al Culturii si
Patrimoniului National
, cu 24 de voturi pentru si 2 abtineri.

Hunor a fost audiat de comisiile pentru cultura si
comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru
relatia cu UNESCO. Inainte de audieri, Hunor a precizat ca
printre obiectivele sale se numara descentralizarea sistemului,
pastrarea patrimoniului national, respectarea diversitatii culturale,
precum si sustinerea si protejarea dreptului la diversitate culturala
si lingvistica.

Adriean Videanu a fost avizat favorabil pentru postul de ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in comisiile de specialitate din Parlament. Ministrul a trecut cu 39 de voturi pentru si 17 impotriva.

Dupa finalizarea audierilor, Videanu a precizat ca avizul pozitiv a fost o decizie politica, nefiind tocmai importante raspunsurile date la audieri. quot;Nu neaparat raspunsurile sunt cele care au facut sa treaca avizul, ci decizia politica. Este o decizie politica respectata! M-a bucurat votul colegilor liberali, ceea ce pentru mine inseamna mult quot;, a afirmat Adriean Videanu.

Catalin Predoiu a trecut si el de avizul comisiilor juridice din Parlament. Nominalizat pentru postul de ministru al Justitiei, Predoiu a primit 51 de voturi pentru si doar 9 impotriva.

Dupa audieri, Predoiu a precizat ca votul membrilor a fost un mesaj de incredere, care ridica problema performantei, mai ales ca se afla la cel de-al treilea mandat.

quot;Este un vot ca un mesaj de incredere care ma obliga foarte mult, care pune problema performantei.Sper sa nu dezamagesc, imi doresc sa lasam in urma toate conflictele anului 2009. (…) Avem obligatii in plan extern, dar mai ales fata de cetateni. Multumesc membrilor comisiilor care mi-au dat increderea. Una din preocuparile noastre este sa ne imbunatatim comunicarea publica in anul 2010 quot;, a declarat Catalin Predoiu.

Sebastian Vladescu a trecut de votul membrilor comisiilor de specialitate din Parlament cu 36 de voturi pentru si doar 2 impotriva. Nominalizat pentru postul de ministru al Finantelor, Vladescu a fost audiat de comisiile pentru buget.

Mihai Seitan, propus pentru functia de ministru al Muncii Familiei si Protectiei Sociale, a fost avizat de membrii comisiilor cu 38 de voturi pentru, 17 impotriva si trei abtineri.

La randul sau, Daniel Funeriu a obtinut pentru postul de ministru al Educatiei 29 de voturi pentru, sapte voturi impotriva si doua abtineri.

Nominalizat pentru portofoliul de la Ministerul de Externe, Teodor Baconschi a avut 33 de voturi pentru, 15 voturi impotriva si o abtinere.

Candidatul propus pentru functia de ministru al Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a fost audiat de comisiile de administratie publica si pentru agricultura si a primit 53 de voturi pentru, opt impotriva si nicio abtinere.

In urma audierilor din comisii, Radu Berceanu a primit postul de ministru al Transporturilor cu 39 de voturi pentru, 17 impotriva si o abtinere.

Cseke Attila Zoltan, nominalizat pentru Ministerul Sanatatii, a primit aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament, fiind votat in unanimitate.

Dupa audieri, Cseke Attila Zoltan a precizat ca asteptarile nu sunt usoare in sistemul sanitar, unele dintre masuri fiind chiar nepopulare.

quot;Asteptarile nu vor fi usoare in sistemul sanitar, va fi un an greu. Unele dintre masuri vor fi nepopulare, dar vom adopta si masuri necesare pentru a misca acest sistem. Cetateanul trebuie sa simta ca el va fi in centrul acestui sistem medical. Impreuna cu echipa de la Ministerul Sanatatii si parlamentarii din sanatate, vom putea sa realizam ce ne-am propus. (…) Daca n-as avea incredere, in mine nu as accepta candidatura de la Ministerul Sanatatii. Cei care ma cunosc stiu ca sunt un om energic, am curaj si sunt muncitor. Stiu ca sunt oameni in sistem care doresc imbunatatirea acestuia si imi propun un parteneriat cu societatea medicala, incepand de la profesorii universitari, pana la medici si farmacisti, dar si cu cetateanul quot;, a precizat Attila.

Gabriel Oprea, propus pentru functia de ministru al Apararii Nationale, a fost si el avizat favorabil cu 20 de voturi pentru, 2 voturi impotriva si o abtinere.

Dupa audieri, Oprea a afirmat ca bugetul alocat acum Ministerului Apararii este unul mic, in conditiile in care cresterea performantei din armata depinde numai de bani. quot;Am fost votat, cu toate ca avem un buget subtire. Totul se invarte jurul banilor pentru a reusi sa crestem performanta in armata. Acum am fost in asentimentul colegilor pentru ca nu putem vorbi de un buget mai mare quot;, a spus Oprea.

El a aratat insa ca armata va avea nevoie de un buget de 2,38% din PIB, subliniind ca daca nu il va primi, isi va da demisia, deoarece nu vrea quot;sa plimbe mapa quot;. quot;Ma bazez pe sprijinul primului-ministru, parlamentului si presedintelui Traian Basescu. Atunci cand economia va creste, armata va trebui sa aiba bugetul de 2,38%. Daca nu vom primi acesti bani, nu vom putea face performanta. Daca armata nu va primi 2,38% din PIB, atunci am sa-mi dau demisia. Nu vreau sa plimb doar mapa quot;, a spus Oprea.

Si Gabriel Sandu a
primit aviz pentru postul de ministru al
Comunicatiilor
din partea comisiilor pentru tehnologia informatiei.
Acesta a primit 17 voturi pentru si unul impotriva. Democrat-liberalul Gabriel Sandu a mai detinut functia de ministru al Comunicatiilor timp de un an in Guvernul Boc.

Mihai Dumitru, propus de PDL pentru functia de ministru al Agriculturii, a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate, cu 58 de voturi pentru si 22 de abtineri.

Laszlo Borbely, propus pentru postul de ministru al Mediului, a fost avizat favorabil cu 53 de voturi pentru, opt impotriva si nicio abtinere.

Ultima pe lista audierilor a fost Elena Udrea. Aceasta a primit aviz favorabil pentru functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu 43 de voturi pentru, 4 impotriva si o abtinere.

Foto: Mondo News