Trafic in conditii de iarna in majoritatea judetelor din tara


Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca incepand de astazi, traficul rutier se va desfasura in conditii de iarna in cea mai mare parte a tarii. Meteorologii au prognozat racirea vremii si precipitatii predominant sub forma de ninsoare, iar temperaturile sub 0 grade vor favoriza aparitia poleiului pe drumurile actualmente umede.

In comunicatul IGPR nbsp; se fac urmatoarele recomandari soferilor din trafic:

-adaptati permanent viteza la conditiile de drum (carosabil acoperit cu zapada, gheata sau polei);

-folositi corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare, cat si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vazuti in trafic. Reamintim ca legislatia rutiera prevede obligativitatea folosirii luminilor de intalnire, in afara localitatilor si in timpul zilei;

-pastrati in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta;

-echipati autovehiculul cu pneuri corespunzatoare;

-verificati periodic acumulatorul masinii, pentru a nu avea surpriza neplacuta de a ramane imobilizati pe drum;

-nu bruscati comenzile si folositi cu precadere frana de motor;

-asigurati buna functionare a stergatoarelor de parbriz;

-reamintim ca este interzisa circulatia cu autovehiculul cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, in perioadele si pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului transporturilor;

Nu in ultimul rand, rugam conducatorii auto incepatori sa evite, pe cat posibil, conducera autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari. De asemenea, le reamintim ca viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere este cu 20 de km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Traficul, pe toate drumurile nationale, se desfasoara in aceste momente in conditii normale, insa este posibil ca dupa-amiaza situatia sa se schimbe.

De aceea, pentru evitarea evenimentelor nedorite, ii sfatuim pe soferi sa plece din timp la drum, iar celor care se intorc pe DN1 le recomandam sa utilizeze rutele alternative pentru a reveni in Capitala:

• Brasov – Sacele – DN1A – Cheia – Valenii de Munte – Ploiesti;

• DN71 – Sinaia – Fieni – Targoviste – Baldana – DN7 – Baldana – Bucuresti.

Foto: Mondo News