Traian Basescu al II-lea a depus juramantul in fata Parlamentului


Traian Basescu a depus, luni dupa-amiaza, juramantul pentru cel de-al doilea mandat de presedinte al Romaniei.

Juramantul sefului statului a avut loc la palatul Parlamentului, in prezenta plenului, a membrilor Curtii Constitutionale, a premierului desemnat si a ministrilor, a patriarhului Romaniei Preafericitul Daniel si a altor oficialitati.

quot;Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea
spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si
legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile
fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independent 355;a, unitatea si
integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu! quot;, a spus Traian Basescu in juramantul pentru cel de-al doilea mandat de presedinte al Romaniei.

Incheierea oficiala a primului mandat de presedintele Basescu a fost marcata de o ceremonie speciala desfasurata la Palatul Cotroceni.

In discursul sustinut dupa depunerea juramantului, Traian Basescu a declarat ca in acest nou mandat va lupta pentru modernizarea tarii, subliniind ca quot;Romania trebuie sa se transforme si sa se modernizeze pentru a deveni o veritabila democratie quot;.

quot;Suntem la inceputul unei noi etape istorice, este momentul realizarii reformei statului. Daca pierdem aceasta ocazie, condamnam generatiile viitoare la costuri inacceptabile. Numai asa vom putea raspunde complexitatii mediului de securitate si economiei din secolul 21. Ca presedinte al Romaniei si ca om reales in cea mai importanta functie in stat, va transmit un mesaj de incredere in Romania. Romania vrea sa evolueze, romanii vor ca tara lor sa devina o veritabila democratie. Romania trebuie sa se transforme, Romania trebuie sa se modernizeze! quot;, a spus Basescu.

Seful tarii a mai subliniat ca experienta acumulata il va ajuta sa evite erori in urmatorii 5 ani, exprimandu-si speranta ca acest lucru va fi valabil si pentru oamenii politici.

quot;Experienta acumulata ma va ajuta sa evit erori in viitor. Sper ca acest lucru va fi valabil si pentru oamenii politici care nu demult s-au coalizat impotriva presei. A trecut vremea coalitiilor contra. Este vremea dialogului, a utilizarii competentelor, indiferent de orizontul politic. Este vremea coalitiilor pro quot;, a declarat Basescu.

quot;Vrea sa fiu presedintele care implineste sperantele pe care in ultimii 20 de ani cetatenii si le-au pus in clasa politica. In ultimii ani s-au realizat cele doua obiective comune asumate de toate formatiunile politice parlamentare: aderarea la NATO si UE. Apoi a existat sentiment ca ne lipseste un obiectiv national comun. Acest obiectiv exista si nu a fost invocat de un singur candidat la alegerile prezidentiale si nu poate fi monopolul unei singure formatiuni politice. Este un obiectiv in jurul caruia ne putem strange cu totii. Modernizarea statului roman, modernizarea Romaniei. In acest spirit de reconciliere imi asum modernizarea Romaniei drept prioritatea fundamentala in cel de al doilea mandat. Vorbim despre reconciliere, avem nevoie de reconciliere in jurul unui proiect national, in care nimeni sa nu renunte la credinta sa, dar toti sa contribuim la binele comun. Imi exprim increderea ca partidele politice vor putea cadea de acord asupra acestui obiectiv al Romaniei quot;, a mai afirmat presedintele, in discursul sustinut la Palatul Parlamentului.

Seful statului a tinut sa readuca in atentie pericolul pe care il reprezinta grupurile de interese, aratand ca este nevoie de separarea clara a afacerilor de politica, deoarece confuzia celor doua este periculoasa.

quot;Un pericol la adresa democratiei statului de drept este influenta excesiva a unor grupurri de interese. (…) Reafirm importanta separarii clare a afacerilor de politica. Fiecare este liber sa aleaga calea care i se potriveste in viata: binele public sau binele privat. Ambele sunt legitime, dar confuzia este periculoasa. Scaderea numarului de parlamentari sper ca va fi un bun prilej pentru ca suspiciunea unor conflicte de interese sa nu mai planeze asupra unei parti a clasei politice. Sper ca relatiile dintre presedinte si Parlament se vor inscrie in limitele Constitutiei. (…) Nimeni nu are monopolul solutiilor corecte. Va invit sa va aplecati in spirit nepartizan asupra elementelor de revizuire a Constitutiei quot;, a mai declarat presedintele Basescu.

In incheierea discursului, Traian Basescu a aratat ca quot;va fi deschis colaborarii cu toate partidele quot;, subliniind insa ca la capatul celor 5 ani de nou mandat nu se va asteapta la noi alegeri, ci la quot;evaluarea a 10 ani in care am avut prima responsabilitate in statul roman quot;. quot;Imi propun sa raman un presedinte care lupta pentru poporul sau. Sunt convins ca vom putea reda romanilor increderea ca Romania poate fi tara in care sperantele fiecaruia se pot realiza! Putem construi impreuna o Romanie moderna! Va multumesc romani, Sarbatori fericite si La Multi Ani! quot;, s incheiat presedintele Basescu.