Tratatul START a fost ratificat de Senatul SUA

Senatul american a aprobat noul tratat START cu Rusia. Acest vot poate fi considerat o victorie majora de politica externa a administratiei Obama. Noul START a primit 71 voturi pentru si 26 impotriva.

Mai multi republicani s-au alaturat democratilor, sustinand documentul. Potrivit presedintelui Barack Obama, acesta este cel mai important acord de reducere a armamentului din ultimele doua decenii. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si-a exprimat speranta ca ratificarea documentului in SUA „va ajuta la mentinerea impulsului privind neproliferarea si dezarmarea nucleara, obtinut in ultimii ani cu un efort atat de mare quot;.

Conform Tratatului, fiecare dintre parti isi reduce potentialul nuclear, in asa fel incat peste 7 ani numarul lor sa nu depaseasca 700 de unitati de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice de pe submarine si bombardiere grele si 1550 de focoase nucleare. De asemenea, Tratatul obliga cele doua parti sa reduca pana la 800 de unitati nivelul limita al numarului de purtatori strategici si presupune inspectii reciproce ale arsenalelor nucleare.

Citeste mai mult pe site-ul Adevarul (Sursa foto: AFP)