Trezoreria Zimbabwe mai are doar 200 de dolari si a cerut ajutor comunitatii mondiale

Statul african Zimbabwe mai are in contul trezoreriei numai 217 dolari, dupa ce a platit salariile functionarilor publici.

Anuntul a fost facut marti de ministrul de Finante, Tendai Biti, care a cerut ajutor comunitatii mondiale, scrie “Business Insider”. “Saptamana trecuta am platit salariile functionarilor publici si acum mai sunt in vistieria statului 217 $. Finantele publice sunt paralizate in acest moment. Suntem pe cale sa nu ne indeplinim obiectivele”, a declarat Biti jurnalistilor din capitala Harare.

In curand in tara va avea loc un referendum constitutional si alegeri prezidentiale pentru care va fi nevoie de cel putin 104 milioane de dolari. De unde acesti bani? Guvernul din Zimbabwe a avertizat ca nu are bani pentru a finanta un referendum constitutional si alegerile prezidentiale. Singura solutie este sa ceara ajutor umanitar. Dealtfel, ministrul de Finante a solicitat deja ajutor comunitatii internationale. Bugetul guvernului pentru acest an se ridica la 3.8 miliarde dolari. Zimbabwe se confrunta cu o lipsa cronica de alimente si depinde in mare masura de donatiile primite de pe plan extern. Sursa foto: Wikipedia