Trupele de comando din Israel fac antrenamente in Romania?


Cei sase militari care si-au pierdut viata in accidentul aviatic de luni faceau parte din trupele de comando ale Israelului care se antrenau in Romania, sustine comandorul Cristian Gherghe.

In elicopterul militar cu care militarii israelieni s-au prabusit in Muntii Bucegi (zona Fundata- Zarnesti) se afla si un ofiter roman, care ar fi avut rolul de navigator.

„Romanul ii ajuta sa citeasca hartile, dar israelienii hotarau cat de mult se apropiau de versanti. De obicei, pentru antrenamente, militarii israelieni aleg conditiile meteo si de teren cele mai grele si cat mai asemanatoare cu relieful teatrelor de razboi ale Israelului. Cred ca au fost aruncati in munte de curentii de aer. La munte, curentii de aer au directii foarte schimbatoare: pe un versant e soare, iar vantul are o anumita directie, care se poate schimba brusc pe celalalt versant, unde poate fi o ceata extrem de densa, iar directia vantului te poate arunca direct in munte, fara sa poti stapani elicopterul. Probabil ca a fost ceata si s-au apropiat prea mult de versanti, iar curentii de aer i-au izbit de stanci quot;, sustine nbsp; comandorul inginer de aviatie in rezerva Gherghe.

„Militarii israelieni merg la limita extrema, ai ce invata de la ei. Romania a incheiat un acord cu Israelul pentru astfel de exercitii, un acord perfect legal. In plus, Israelul plateste pentru ca face antrenamente in Romania quot;, spune Gherghe. Comandorul este de parere ca presa acorda prea multa atentie accidentelor aviatice, „desi in accidentele de circulatie pe drumurile publice mor mult mai multi oameni, insa accidentele aviatice sunt mai spectaculare quot;.

Antrenamente pentru desant in Iran?

Elicopterul militar Sikorsky CN53, cu care s-au prabusit cei sapte militari – sase israelieni si un roman, este de fabricatie americana, al doilea ca marime, special construit pentru desant si recuperarea ranitilor. Este folosit in misiuni de nbsp; cautare-cercetare si recuperare in care sunt trimise trupele de tip comando. nbsp; Elicopterul sta cam la doi metri de pamant si militarii nbsp; sar din el ca sa-si recupereze camarazii din teatrele de operatiuni. Surse specializate in problemele militare ale Israelului spun ca relieful Muntilor Bucegi, ales pentru antrenamente, ar semana cu relieful dintr-o anumita zona a Iranului.

Citeste articolul integral pe site-ul Romania Libera (Sursa foto: RL)