Un nou acord cu FMI va pune la dispozitie Romaniei 3,6 mlde euro

Fondul Monetar International (FMI) va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro, in cadrul unui nou acord preventiv ce va fi incheiat pe un an, transmit surse guvernamentale citate de Mediafax.Noul acord va fi semnat cu FMI dupa incheierea programului actual in luna mai, iar banii vor putea fi accesati doar in caz de urgenta.
Citeste si: Noul acord cu FMI va fi conditionat de schimbarea legislatiei muncii Cele mai recente calcule arata ca suma care va fi alocata Romaniei de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesati doar in caz de urgenta , au declarat sursele citate, pentru Mediafax.
Suma a fost calculata pe baza parametrilor economici disponibili in prezent si avansata in cadrul discutiilor despre noul acord. Totusi, ea poate fi modificata in lunile care urmeaza, in functie de nevoia de finantare a statului si de evolutia economiei, conform acelorasi surse.
In situatia in care banii nu vor fi utilizati, tara noastra va plati institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an.
Motivul pentru care autoritatile prefera un acord pe un an cu FMI este ca in 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Dupa sedinta de vineri a board-ului FMI va fi stabilita durata exacta a acordului si daca Romania va primi urmatoarea transa de aproximativ 900 de milioane de euro.