Un supervulcan din Campi Flegrei – Italia pune pe jar Europa. Daca ar erupe, ar putea aparea iarna vulcanica

Un supervulcan din Europa, care da semne de activitate, pune pe jar specialistii din intreaga lume. Potrivit ultimelor masuratori seismologice, pamantul din intreaga regiune Campi Flegrei de langa Napoli, Italia, se ridica cu aproximativ trei centimetri pe luna deasupra nivelului marii, scrie “The voice of Russia”.

“In plus, temperatura tot mai ridicata a solului si deformarea scoartei terestre i-a alarmat pe seismologi. Microseismele si gazele acumulate in solul din acea zona indica faptul ca vulcanul se pregateste pentru o posibila eruptie”, este de parere Vladimir Kiryanov, profesor la Facultatea de Geologie din cadrul Universitatii din St. Petersburg. Locul respectiv este considerat un supervulcan pentru ca ar putea arunca pana la 1.000 de kilometri cubi de magma in cazul unei eruptii.

Regiunea Campi Flegrei s-a mai ridicat in trecut, insa vulcanul nu a erupt niciodata. Cel mai grav a fost la inceputul anilor `70, atunci cand nivelul pamantului s-a ridicat cu 1,5 metri, iar la mai multe case din zona au aparut fisuri. O eruptie a acestui supervulcan ar avea consecinte grave. Cele mai apocaliptice scenarii vorbesc de aparitia iernii vulcanice, cand gazele de sulf si cenusa vor ajunge in atmosfera terestra si vor acoperi pamantul cu o perdea impermeabila. Razele soarelui nu ar putea strabate aceasta perdea, iar gazele transformate in acid sulfuric ar putea cadea sub forma de ploi toxice. Sursa foto: Daily Mail