Usturoiul si calitatile sale terapeutice

Cultivat astazi pe tot globul, usturoiul a inceput sa fie cultivat inca de acum mai bine de 5000 de ani, in special prin Asia Mica, China sau Iran. In zilele noastre Spania este cel mai mare exportator de usturoi, fiind urmata de Mexic si China. Usturoiul proaspat este foarte bogat in calorii si este utlizat ca aliment si condiment. De asemenea usturoiul este folosit si ca medicament datorita calitatilor terapeutice pe care le are, calitati care aduc efecte benefice pentru organismul uman. Usturoiul are un rol deosebit in buna functionare a sisetmului cardiovascular dar este folosit si pentru tratarea mai multor boli si afectiuni. Bulbul usturoiului contine alicin, enzime, proteine, substante minerale (fosfor, sulf, iod, potasiu, siliciu, calciu), vitaminele A, B1, B2, E si C, oligoelemente (fier, zinc, mangan, iod), lipide, aminoacizi si uleiuri volatile.Usturoiul este un antibiotic(este singurul antibiotic care ucide bacteriile si protejeaza corpul in acelasi timp) si un antiseptic general dar si un reglator al florei intestinale (bun in cazuri de diaree, dizenterie, balonari sau crampe la stomac). Usturoiul mai este si un stimulent al intregului organism si un reglator al diferitelor functii esentiale astfel ca poate ajuta in caz de tulburari hepatice, tulburari ale glandelor endocrine, sciatica, ameteli sau guta. Usturoiul mai poate fi folosit si impotriva tumorilor canceroase, pentru reglarea glucozei din sange dar poate ajuta si sistemul circulator prin scaderea tensiunii arteriale, reglarea nivelului colesterolului sau combaterea otravirii organismului.Poate fi folosit pentru utilizare externa in urmatoarele cazuri: plagi, ulcer, rani infectate, negi, bataturi, raie, nevralgii reumatismale, intepaturi de insecte (se scoate acul si se freaca locul cu o bucata de usturoi), tumori albe (sub forma de unguent), chisturi sau abcese reci. Poate fi folosit pentru utilizare interna de preferinta consumat crud (asa cum este sau pregatit sub forma de suc, sub forma de creme, maruntit, ras), la urmatoarele afectiuni: afectiuni cardiovasculare (tratarea hipertensiunii sau a oboselii cardiace, tulburari circulatorii, ateroscleroza), afectiuni ale aparatului digestiv (balonari, lipsa poftei de mancare, atonie digestiva), diaree si dizenterie, afectiuni ale aparatului respirator (bronsite cronice, TBC, astm, guturai, emfizem pulmonar) dar si in alte afectiuni sau boli precum: varice, litiaza urinara, blenoragie, edem, hemoroizi, guta, reumatism, diabet, astenie, artritism sau senescenta.