Vaccinarea antigripala a fost sistata. Cei deja vaccinati nu sunt in pericol!

Ministrul Sanatatii a sistat, luni, vaccinarea antigripala si a cerut informatii privind vaccinului gripal sezonier de la Institutul Cantacuzino si Agentia Nationala a Medicamentului.

Masura de sistare a vaccinului antigripal a fost luata dupa ce luni s-a confirmat o scadere periculoasa a liniei de virus B din 7 serii de vaccinuri, in total 350 de mii de doze care au fost distribuite deja directiilor de sanatate publica.

In consecinta, ministrul Sanatatii Ladislau Ritli a cerut de urgenta o informare scrisa Agentiei Nationale a Medicamentului si Institutului National de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la conformitatea din punct de vedere al imunogenitatii vaccinului gripal sezonier produs de catre Institutul Cantacuzino.

In acest context si avand in vedere evolutia favorabila a virozelor respiratorii si gripei din ultimele saptamani in Romania s-a convenit sistarea vaccinarii antigripale sezoniere pe o perioada de 7-10 zile pana la finalizarea tuturor analizelor.

Pana in prezent nu au fost semnalate la Ministerul Sanatatii cazuri care sa prezinte probleme de sanatate in urma vaccinarii.Ministrul sanatatii a declarat ca dozele necorespunzatoare nu mai pot asigura imunitatea si de aceea procedura de vaccinare a fost sistata. Celelalte serii produse sunt in testari.

Rezultatele vor fi disponibile in urmatoarele 7-10 zile.