Valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei de salarizare 1 se stabileste anual prin lege

Ministerul Muncii a publicat proiectul de lege cadru privind noua lege a salarizarii unitare, una dintre modificari fiind aceea a raportului dintre salariul minim si maxim de la 1/12 la 1/15.

Elementele sistemului de salarizare

Sistemul de salarizare reglementeaza remunerarea personalului din sectorul bugetar in raport cu responsabilitatile postului, munca depusa, cantitatea si calitatea acesteia, importanta sociala a muncii, conditiile concrete in care aceasta se desfasoara, rezultatele obtinute, precum si cu criteriile prevazute la art. 6 lit. c).

Sistemul de salarizare cuprinde salariile de baza, soldele functiilor de baza si indemnizatiile lunare de incadrare, sporurile, premiile, stimulentele si alte drepturi in bani si natura, corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.

Salariile de baza, soldele functiilor de baza si indemnizatiile lunare de incadrare se stabilesc prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare cu valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei 1, rotunjindu-se din leu in leu, in favoarea salariatului.

Valoarea coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei de salarizare 1 se stabileste anual prin lege la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerului Finantelor Publice, se aproba pana la sfarsitul lunii octombrie a fiecarui an, si este in concordanta cu obiectivele si limitele din strategia fiscal-bugetara.

Clasele de salarizare si coeficientii de ierarhizare pe baza carora se stabilesc salariile de baza, soldele functiilor de baza si indemnizatiile lunare de incadrare, sporurile si alte drepturi specifice fiecarui domeniu de activitate corespunzator celor sapte familii ocupationale de functii bugetare, precum si pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, sunt prevazuti in anexele la prezenta lege.

Clasele de salarizare si coeficientii prevazuti in anexe pentru functiile de executie corespund nivelului minim al fiecarei functii, la care se adauga cinci gradatii corespunzatoare transelor de vechime in munca.

Transele de vechime in munca, in functie de care se acorda cele 5 gradatii, respectiv clasele de salarizare, sunt urmatoarele:

– gradatia 1 – de la 3 la 5 ani – 3 clase de salarizare;

– gradatia 2 – de la 5 la 10 ani – 2 clase de salarizare;

– gradatia 3 – de la 10 la 15 ani – 2 clase de salarizare;

– gradatia 4 – de la 15 la 20 ani – 1 clasa de salarizare;

– gradatia 5 – peste 20 ani – 1 clasa de salarizare.

Gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca se plateste cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-a implinit vechimea in munca, prevazuta la transa respectiva, prin acordarea claselor de salarizare prevazute la alin. (3), succesive celei detinute de persoana incadrata pe functie de executie.

Pentru acordarea gradatiei corespunzatoare transei de vechime in munca, angajatorul va lua in considerare integral si perioadele lucrate anterior in alte domenii de activitate decat cele bugetare.

Functiile de demnitate publica alese si numite si cele asimilate functiilor de demnitate publica au un singur nivel de salarizare, care este corespunzator clasei de salarizare si coeficientului de ierarhizare.