Vanghelie si familia Lahovary: Primarul Sectorului 5 si-a ingropat rudele in cavoul fostului ministru de Razboi

nbsp;

In capela de la cimitirul Bellu, blazonul familiei Lahovary este incadrat acum de crucile bunicului lui Marian Vanghelie, Niculae Constantin, si a unei alte rude, Liana Bojan.

Marian Vanghelie si-a inhumat rudele la Bellu, in criptele unor personalitati de seama ale Romaniei. In capela familiei fostului ministru de Razboi si al Afacerilor Straine, Iacob Lahovary (1846-1907), se odihnesc acum doua rude ale primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, potrivit adevarul .ro.

„In anul 1905 s-a cladit aceast sfant lacas ca sa fie adapost ramasitelor pamantesti ale celui mai bun si mai iubit fiu Jacques I. Lahovary quot;, scrie la intrarea in capela ridicata de generalul Iacob Lahovary, fost ministru de Razboi si al Afacerilor Straine la sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900.

In aceeasi capela, el insusi trebuia sa doarma somnul de veci. Numai ca vesnicia a durat o suta de ani, in capela fiind acum ingropate rudele primarului sectorului 5 al Capitalei, Marian Vaghelie. Este vorba despre bunicul sau, Constantin Niculae, si o alta ruda, Liana Bojan.

Capela, o bijuterie arhitecturala construita de unul dintre cei mai mari arhitecti ai Romaniei, Ion Mincu, se afla la figura 55, chiar in centrul Cimitirului Bellu (declarat in 2005 ansamblu monument istoric). Pe peretii exteriori inca se mai vad inscriptiile care amintesc de faptele marcante pe care le-a facut generalul Iacob Lahovary pentru Romania: „medalia Virtutea Militara pe Campul de Lupta, Steaua Romaniei in timp de resboiu, Mare ofiter al Ordinului Carol, Ministru de Resboiu, Ministru Afacerilor Streine quot;.

Intrarea principala in capela are lacatul pus, dar in stanga se ascunde o intrare ingusta care duce pana in interiorul criptei. Pe scarile in spirala se scurge in intunericul de dedesubt un rau de gunoaie. Usa, care ar fi trebuit sa impiedice accesul la morminte, a fost scoasa din tatani. Inauntru, in loc de inscriptiile funerare ale familiei Lahovary gasesti doua cruci identice, din lemn, ale unor raposati din 2008: Niculae Constantin si Bojan Liana decedati la zece zile diferenta, respectiv la 17 si 27 iulie. In spate, pe perete, rugineste blazonul masonic al fostului ministru: „Generalul Iacob Lahovary, recunoscinta, regrete eterne din partea oficierilor quot;.

Un angajat care a lucrat timp de 40 de ani la Cimitirul Bellu spune ca a fost martor la vandalizare. „Cand au fost inmormantati cei doi in 2008, muncitorii au ras tot ce era in interiorul criptelor. Vechile oseminte au fost aruncate quot;.

Sfarsitul „vesniciei quot; familiei lui Iacob Lahovary si inceputul „vesniciei quot; neamului Vanghelie au fost puse la cale de Radu Dumitru (42 de ani), coleg de partid cu Marian Vanghelie si apropiat al acestuia, potrivit Adevarul.

Dumitru era consilier local in sectorul 5, unde pastorea si inca mai pastoreste Marian Vanghelie. In 2003, Radu Dumitru , in calitate de sef al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), a anulat actul de concesiune din 1950 al descendentilor familiei Lahovary, prevalandu-se de un articol ambiguu din fostul Regulament de functionare a cimitirelor. A declarat brusc cripta Lahovary ca fiind „lasata in parasire quot; si in aceeasi zi a concesionat-o, cu tot cu mortii ingropati, pe numele angajatului lui Vanghelie, Nicolae Dan Cristea, actual director al Administratiei Domeniului Public (ADP) Sector 5.

Valoarea anuala a contractului de concesiune era de 3.000 de lei. Contactat telefonic, Cristea a parut initial dispus sa vorbeasca cu reporterii „Adevarul quot;, dar s-a razgandit brusc in momentul in care a fost intrebat despre modul in care a ajuns titularul concesiunii capelei Lahovary. „Stiti de fapt eu sunt la mine in garaj… tin o sedinta…Va sun eu cand ma eliberez quot;. Si n-a mai sunat. Radu Dumitru, fostul director al ACCU, sustine acum ca nu-si mai aminteste cine e Cristea Nicolae.

Sursa foto: Adevarul