Vanzare Petrom: Vezi cat costa o actiune



Romania incepe din 11 iulie sa accepte ofertele pentru vanzarea unei participatii de aproape 10 la suta in Petrom. Vanzarea face parte din planul Guvernului de a obtine pe Bursa 2,9 miliarde de lei anul acesta. nbsp;

Pentru ca este ca mai mare companie petroliera din Romania si, in mod direct sau indirect, tot ce se intampla se reflecta in buzunarele tuturor romanilor. Fie ca au masina si platesc benzina si motorina mai scumpe in ultima vreme, fie ca acesti carburanti scumpesc in mod indirect si alte produse, sau servicii prin transporturi, situatia de la Petrom inseamna quot;interes national quot;. nbsp;

Statul scoate pe Bursa 9,84% din actiunile (SNP) Petrom. Momentan, Romania detine 21% din aceasta companie. In prezent, la Petrom, actionar majoritar este grupul austriac OMV. Pe langa acesta, Fondul Proprietatea, un fond de investitii infiintat pentru a-i despagubi pe romanii ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist, detine inca 20%.

Actiunile vor avea un pret maxim de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotatia de la bursa, iar un pret minim ar putea fi anuntat in timpul ofertei, urmand sa fie calculat pe baza cotatiilor propuse de investitori in ordinele de subscriere.

La pretul maxim de 0,46 lei/actiune, statul ar incasa 610 mil. euro pentru 9,84% din actiunile Petrom. nbsp;Oferta va dura doua saptamani, pana la 22 iulie.

Citeste mai mult pe site-ul Pro TV